FC Barcelona

Futbol Club Barcelona (također poznat i pod nazivom Barcelona ili jednostavnije Barça) je profesionalni nogometni klub smješten u Barceloni (Španjolska). FC Barcelonu je 1899. godine osnovala skupina švicarskih, engleskih i katalonskih nogometaša koju je predvodio Joan Gamper, a klub je postao simbol katalonske kulture i katalonizma uz moto "Više od kluba". Službena himna Barcelone je Cant del Barça autora Jaumea Picasa i Josepa Marije Espinàsa. To je drugi najbogatiji nogometni klub u svijetu s prosječnom zaradom od 398 milijuna Eura.

camp

Najveći nogometni rival Barcelone je Real Madrid, a njihove zajedničke utakmice poznate su pod nazivom El Clásico. Sveukupno su španjolsku nogometnu ligu (La Liga) osvojili 22 puta. Uz to dvadeset i šest puta su bili pobjednici španjolskog kupa (Copa del Rey), jedanaest puta pobjednici španjolskog superkupa, tri puta pobjednici kupa Eva Duarte i dva puta osvajači trofeja Copa de la Liga. U međunarodnim natjecanjima, Barcelona je pet puta bila pobjednik Lige prvaka, rekordnih četiri puta pobjednik Kupa pobjednika kupova, četiri puta UEFA Superkupa i rekordnih tri puta pobjednik kupa Inter-Cities Fairs te rekordnih dva puta osvajač naslova svjetskog klupskog nogometnog prvaka.

Barcelona je jedini europski nogometni klub koji je od 1955. godine igrao barem jedno međunarodno natjecanje svake godine i jedan od tri španjolska kluba koji nikad nije ispao iz prve lige (uz Athletic Bilbao i Real Madrid). Godine 2009. Barcelona je postala prvi klub u Španjolskoj koji je osvojio trostruku krunu: naslov španjolskog prvaka, naslov španjolskog kupa i naslov Lige prvaka. Te iste godine također je postao i prvi nogometni klub u povijesti koji je osvojio svih šest nogometnih natjecanja u kojima je nastupio iste godine: uz tri ranije spomenuta, Barcelona je još osvojila i španjolski superkup, UEFA superkup i FIFA-ino svjetsko klupsko nogometno prvenstvo.Barcelona je 2015 god. po drugi put osvojila trostruku krunu što je čini jedinim klubom u Europi sa dvije trostruke krune.