Serijal knjiga o Harry Potteru

Prijeđite prstom ili povucite klikom miša da biste okrenuli stranice, kliknite da biste otvorili članke

Harry Potter

Serijal knjiga o Harry Potteru
< Povuci

Lik Harry Pottera

Harry James Potter (rođ. 31. srpnja 1980.) glavni je lik serijala knjiga i filmova Harry Potter spisateljice J.K. Rowling. Sin je jedinac Jamesa i Lily Potter koji su stradali te je on već kao jednogodišnja beba došao u dom Dursleyjevih, gdje je proveo narednih deset godina.

Harry je naslijedio majčine zelene oči i očevu neobično kuštravu crnu kosu. Ranije je opisivan kao nizak i mršav za svoje godine. Također ima i tanak ožiljak na sredini čela u obliku munje. To je jedini tjelesni znak ubojite kletve koju je na njega bacio Lord Voldemort 31. listopada 1981. i koja je ubila njegove roditelje i uništila njihovu kuću.

Harry pohađa Hogwarts, školu vještičarenja i čarobnjaštva. Njegovi najbolji prijatelji su Ronald Weasley i Hermione Granger.
Glumac Daniel Radcliffe utjelovljuje lik Harryja u svim snimljenim filmovima.

Harry Potter i Kamen mudraca Datum izlaska: 26. lipnja 1997. (UK)

Kao što je rečeno i Harryju Potteru i Kamenu mudraca, Harry nije ni znao da je čarobnjak do svog jedanaestog rođendana, kad mu je Rubeus Hagrid, lovočuvar u Hogwartsu i pomoćnik Albusa Dumbledorea, objasnio situaciju i rekao mu za njegovu slavu u čarobnjačkoj zajednici. S vremenom je Harryju počela ići na živce njegova slava, što je i utjecalo na njegove odnose s drugima, tako da su se oni ili sažalili nad njim ili su ga mrzili.

Kratko nakon svih tih saznanja o čarobnjačkom svijetu i svojoj ulozi u njemu, Harry je započeo školovanje u školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu. Tamo je svrstan u gryffindorski dom i ubrzo se sprijateljio s Ronom Weasleyjem, a kasnije i s Hermionom Granger. Međutim, Draco Malfoy, koji je svrstan u Slytherinski dom, postao je Harryjev najveći neprijatelj u Hogwartsu. Harry dijeli spavaonicu s Ronom, Nevilleom Longbottomom, Seamusom Finniganom i Deanom Thomasom. Njegova je prva godina obilježena, između ostalog izabran je na poziciju tragača u gryffindorskoj metlobojskoj ekipi zbog svoje prirodne nadarenosti za letenje i tako je postao najmlađi igrač nekog doma u posljednjih stotinu godina.

Zaštita koju je Harry dobio žrtvom svoje majke još mu je jednom pomogla kad se Lord Voldemort potajno vratio u čarobnjački svijet u potrazi za Kamenom Mudraca da bi vratio svoje tijelo. Koristeći tijelo profesora Quirrella, učitelja u Hogwartsu, Voldemort je došao u školu u potrazi za kamenom. Harry je uspio preživjeti susret sa Voldemortom i ponovno ga oslabiti koristeći zaštitu svoje majke. Voldemort nije mogao dotaknuti Harryja pa je pobjegao, ostavljajući Quirrella da umre.

Harry Potter i odaja tajni Datum izlaska: 2. srpnja 1998. (UK)

U Harryju Potteru i Odaji tajni, Harry se suočio s još izazova. Neki su mu samo malo smetali (kao pokušaji Gilderoya Lockharta da iskoristi njegovu slavu i veliko poštovanje Colina Creeveyja), dok su drugi bili puno ozbiljniji i teže podnošljivi, kao na primjer kad je pred cijelom školom otkriven kao parselust (osoba koja govori zmijski jezik) i kad je bio pod sumnjom da je Slytherinov baštinik te okrivljavan za seriju napada koji su se dogodili u školi. Ali njegov je najteži izazov bio smrtonosni basilisk kojeg je pustio duh Toma Riddlea, mladog Voldemorta.

Tom Riddle pustio je zmiju iz odaje kontrolirajući Ginny Weasley pomoću dnevnika koji je sadržavao dio njegove duše. Harry je dokazao svoju hrabrost i odvažnost kada je spasio Ginny, ubio basiliska mačem Godrica Gryffindora i pobijedio Riddlea tako što je u dnevnik zabio jedan basiliskov zub i time uništio Riddleov duh, odnosno jedan od Voldemortovih šest horkruksa.

Harry Potter i zatočenik Azkabana Datum izlaska: 8. srpnja 1999. (UK)

U Harryju Potteru i Zatočeniku Azkabana Harry se počeo mijenjati. Bio je ljut zato što je vjerovao da je Sirius Black, koji je nedavno pobjegao iz Azkabana, odgovoran za otkrivanje mjesta skrivanja njegovih roditelja Voldemortu. Harry je otkrio i da je Black bio njegov krsni kum i najbolji prijatelj njegovog oca. To je dodatno razbijesnilo Harryja pa je želio pronaći i ubiti Blacka.

Kasnije je Harry otkrio da Sirius nije izdao njegove roditelje, nego da je to učinio sluga Lorda Voldemorta, Peter Pettigrew, još jedan stari prijatelj Harryjeva oca i Siriusa. Do kraja priče Sirius je već ponudio Harryju nešto što je Harry želio cijelog života: dom daleko od Dursleyja. Harry je to brzo i s veseljem prihvatio, ali izgubio je tu priliku za sretniji život zato što nije skinuta ljaga sa Siriusova imena pa je on morao nastaviti bježati od vlasti, koja je ostala u uvjerenju da je on ubojica.

Harry Potter i plameni pehar Datum izlaska: 8. srpnja 2000. (UK)

U Harryju Potteru i Plamenom Peharu, Harry je tajanstveno izabran da se natječe na Tromagijskom turniru, iako se on nije ni prijavio, a nije ni dovoljno star da se kvalificira. Natjecanje se sastoji od tri opasna zadatka, a posljednji završava svojevrsnom utrkom za osvajanje Tromagijskog pokala. Nakon što su i Harry i Cedric Diggory izabrani za prvake Hogwartsa, oni polako postaju prijatelji. Harry je otkrio Cedricu ono što su svi drugi prvaci već znali - u prvom će zadatku biti zmajeva. U zamjenu za tu Harryjevu pomoć, Cedric Harryju daje savjet kako shvatiti trag koji su dobili za sljedeći zadatak.

Nakon što su Cedric i Harry pomogli jedan drugome u trećem zadatku, labirintu punom raznih čudovišnih stvorenja i čarobnih prepreka, nijedan od njih ne želi uzeti pokal, osjećajući da ga onaj drugi više zaslužuje. Cedric ne bi došao do pokala da mu Harry nije pomogao u zadnjem trenutku. Harry pak ne bi pobijedio u utrci sa Cedricom, zato što mu je noga ozlijeđena. Zato oni odluče zajedno i u isto vrijeme posegnuti za pokalom, nesvjesni toga da je pokal zapravo putoključ. On ih preveze ravno do groblja gdje ih očekuje sam Lord Voldemort.

Harry svjedoči ubojstvu Cedrica, kojeg je ubio Peter Pettigrew kletvom Avada Kedavra. Odmah nakon toga, Harry je svezan i svjedoči čaroliji koja je vratila tijelo Lordu Voldemortu (čarolija je uključivala i Harryjevu krv koja je Voldemortu omogućila "imunost" na Harryja).

Voldemort zove svoje smrtonoše, i nezadovoljan je zato što ga nisu prije potražili. Zatim se odluči boriti s Harryjem prije nego što ga ubije. Ali ne zna da su njegov i Harryjev štapić braća (imaju istu jezgru, perje koje pripada Dumbledoreovu feniksu, Fawkesu). Kad su takvi štapići prisiljeni boriti se jedan protiv drugog, oni stvore posebnu vezu, čaroliju Priori Incantatem zbog koje su iz Voldemortovog štapića počeli izlaziti "duhovi" svih onih koje je ubio. To uključuje Harryjeve roditelje i Cedrica (ubio ga je Pettigrew, ali Voldemortovim štapićem), koji zatraži od Harryja da njegovo tijelo odnese njegovim roditeljima. Duhovi su pomogli Harryju da pobjegne s groblja pomoću putoključa.

Harry saznaje da je novi profesor Obrane od mračnih sila, "Divljooki" Moody, zapravo varalica. To je zapravo bio Barty Crouch ml.. koji je planirano uspio pomoći Voldemortu da se ponovno dočepa tijela. On je i prijavio Harryja na turnir te pokušao osigurati da Harry dođe do Tromagijskog pokala. Nakon što su Harry, Dumbledore, Snape i McGonagallica čuli Crouchevo svjedočenje, Harry se prisjetio svih događaja za Dumbledorea i svog krsnog kuma. Dakle, u ovom je romanu Lord Voldemort povratio svoju izgubljenu moć.

Harry Potter i Red feniksa Datum izlaska: 21. lipnja 2003. (UK/SAD)

Harry Potter i Red feniksa počinje dok je Harry na ljetnim praznicima kod Dursleyjevih. Očajan je zbog vijesti koje pristižu iz čarobnjačkog svijeta, a zna i da se Voldemort vratio (u što Ministarstvo magije odbija povjerovati). Napadnu ga dementori i on mora koristiti čaroliju Patronus kako bi spasio sebe i svojeg bratića, Dudleyja, iako je maloljetnim čarobnjacima zabranjeno baviti se magijom izvan škole.

Harryja je nakon napada nekolicina članova ponovno okupljenog Reda feniksa odvela u kuću na Grimmauldovom trgu br. 12, novo sjedište Reda feniksa, čiji je vlasnik bio Sirius Black, Harryjev krsni kum. Harry saznaje da se Red priprema za Voldemortove napade, ali ne uspijeva doći do drugih informacija. Ron i Hermione obavještavaju Harryja da Ministar magije, Cornelius Fudge, organizira kampanju protiv njega i Dumbledorea; Dnevni je prorok počeo po nalogu Ministarstva objavljivati članke koji Dumbledorea i Harryja opisuju kao lažove koji "tvrde" da se Lord Voldemort vratio.

Ministarstvo je pozvalo Harryja na saslušanje zato što se ilegalno koristio magijom, a u najgorem je slučaju to saslušanje moglo završiti izbacivanjem iz Hogwartsa. Ipak, Dumbledore je uspio doći do Arabelle Figg koja je svjedočila da se Harry poslužio magijom u samoobrani i Harry je oslobođen svih optužbi. Međutim, Fudge koristi svoj utjecaj kako bi postavio Dolores Umbridge, svoju vjernu suradnicu, na mjesto profesorice Obrane od mračnih sila u Hogwartsu kako bi ona mogla špijunirati Dumbledorea i Fudgea obavještavati o svemu što se događa u školi. Kasnije postaje jasno da je upravo Umbridgeica naredila dementorima da napadnu Harryja.

Imenovana Velikom inkvizitoricom Hogwartsa, Umbridge je dobila moć mijenjanja školskih pravila kojima je ograničila što profesori i učenici smiju raditi. Svoje razrede nije učila praktičnoj strani Obrane od mračnih sila nego samo teoriji koju je odobrilo Ministarstvo magije, a Harry je pokušala natjerati da se odrekne svojih tvrdnji o Voldemortu sadističkim kaznama, ali on je ostao ustrajan vjerujući da čarobnjački svijet mora znati istinu. Na Hermionin poticaj Harry potajno osniva tajnu grupu (sarkastično nazvanu "Dumbledoreova Armija" ili D.A., kao ruganje paranoji Ministarstva) kako bi učenike podučio samoobrani.

Tijekom školske godine Harryja progone uznemirujuće vizije, a jedna od njih dovodi do spašavanja Arthura Weasleyja nakon što ga napadne Voldemortova zmija Nagini. Dok je bio u posjetu gospodinu Weasleyju u Bolnici svetog Munga za magične ozljede i bolesti Harry je doznao da tijekom svojih vizija on zapravo ima uvid u Voldemortov um i zato se boji da ga Voldemort opsjeda, iako Ginny, koju je u Harryju Potteru i Odaji tajni zaista opsjeo Voldemort procjenjuje da Harry nije opsjednut i da se između Harryjevog i Voldemortovog uma događa nešto drugo.

Kad Voldemort postane svjestan mentalne povezanosti između sebe i Harryja, on u Harryjev um usadi lažnu viziju u kojoj je Sirius mučen u Ministarstvu magije. Harry i članovi D.A. Ron Weasley, Hermiona Granger, Ginny Weasley, Neville Longbottom i Luna Lovegood lete u sjedište Ministarstva u London na školskim testralima - krilatim, reptilskim konjima. U Londonu padaju u zamku Voldemortovih smrtonoša koji pokušavaju ukrasti staklenu kuglu u kojoj se nalazi proročanstvo koje se tiče Harryja i Voldemorta. Samo oni na koje se proročanstvo odnosi mogu uzeti kuglu s police na kojoj je pohranjena, ali Voldemort se ne želi izlagati takvome riziku; umjesto toga namamio je Harryja da uzme proročanstvo. Učenici se bore sa smrtonošama, a ozljeđenih ima na obje strane. Bellatrix Lestrange muči Nevillea kletvom Cruciatus, istom čarolijom kojom je njegove roditelje dovela do ludila. Tijekom borbe krhka je kugla razbijena zbog čega je proročanstvo uništeno.

U pravom trenutku u Odjel tajni, gdje se bitka i vodila, ulaze članovi Reda feniksa koji nastavljaju borbu sa smrtonošama. Sirius tragično umire nakon što ga je pogodila čarolija iz štapića njegove rođakinje Bellatrix; njegovo tijelo nestaje iza tajanstvenog luka prekrivenog velom. Harry u bijesu trči za Bellatrix do predvorja zaklevši se da će je ubiti, ali neuspješno pokušava baciti na nju neoprostivu kletvu. Odjednom se pojavljuje Voldemort koji pokušava ubiti Harryja kletvom Avada Kedavra, ali stiže i Dumbledore te započinje njihov dvoboj. Voldemort bježi dezaparatirajući se s Bellatrix, ali ga prije toga uspiju vidjeti Ministar magije i drugi zaposlenici Ministarstva.

Ministarstvo magije zatim obavještava čarobnjačku javnost o Voldemortovom povratku,a također Ministar magije Fudge daje ostavku. Ponovno u Hogwartsu Dumbledore objašnjava Harryju da ga je Voldemort pokušao ubiti kao bebu baš zbog tog proročanstva te pokazuje Harryju vlastito sjećanje na to proročanstvo koje je pred njim izrekla profesorica Trelawney. Još uvijek shrvanog zbog Siriusove smrti Harryja ne zanima proročanstvo i u tom trenutku još nije svjestan svoje sudbine - da mora ubiti Voldemorta ili će ga Voldemort ubiti.

Harry Potter i Princ miješane krviDatum izlaska: 16. srpnja 2005. (UK/SAD)

U Harryju Potteru i Princu miješane krvi čarobnjačka je populacija Harryja počela nazivati "Izabranim" nakon što je Dnevni Prorok objavio vijest o proročanstvu koje govori da će Harry ubiti Voldemorta. Harry informira Rona i Hermionu o proročanstvu, ali odbija pomoći novoizabranom ministru magije, Rufusu Scrimgeouru, govoreći da je "Dumbledoreov čovjek do srži".

Nakon što su Harry, Ron i Hermiona primijetili čudno ponašanje Draca Malfoyja u Zakutnoj ulici, Harry je posumnjao da se Draco možda pridružio smrtonošama, ali Ron i Hermione to su smatrali apsurdnim.

U Hogwartsu je Harry užasnut saznanjem da je novi profesor Obrane od mračnih sila Severus Snape. Mjesto profesora Čarobnih napitaka preuzeo je Dumbledoreov stari kolega, Horace Slughorn. Slughorn Harryju posuđuje stari udžbenik iz čarobnih napitaka koji je pripadao učeniku koji je sebe nazivao "Princem miješane krvi". Korisne rukom pisane bilješke po cijeloj knjizi pomažu Harryju na Čarobnim napicima i on u očima profesora Slughorna postaje stručnjak za čarobne napitke te uspijeva čak i osvojiti bočicu napitka Felix Felicis koji donosi sreću. U međuvremenu se Harry ponovno zaljubljuje i to u Ronovu sestru, Ginny.

Dumbledore je počeo Harryju držati privatne satove koji su zapravo putovanja u sjećanja različitih osoba koja se tiču Voldemorta i koja su pohranjena u Situ sjećanja. Jedno sjećanje, ono profesora Slughorna, bilo je preinačeno pa je Dumbledore dao Harryju zadatak da uvjeri Slughorna da mu da cjelovito i točno sjećanje. Harry je iskoristio dozu Felixa Felicisa i dobio sjećanje, a usput je riješio i nekoliko manjih problema. Sjećanja nisu otkrila samo Voldemortovu osobnost već i način na koji ga je moguće ubiti zato što je dušu podijelio na sedam dijelova, skrivajući šest njezinih dijelova u predmete nazvane horkruksi. Sedmi je dio duše ostao u njegovom tijelu. Čak i ako je njegovo tijelo uništeno ne može umrijeti dok god postoje horkruksi. Sjećanja su sugerirala u kojim bi predmetima mogli biti skriveni dijelovi Voldemortove duše.

Na Božić je Harry načuo svađu profesora Snapea i Draca Malfoyja u kojoj je Snape priznao da je s Malfoyjevom majkom, Narcissom, sklopio Neprekršivu zakletvu kojom se obvezao da će pomoći Dracu u izvršavanju zadatka za svog "Gospodara". Hermione je još uvijek odbijala vjerovati da je Draco smrtonoša, a Dumbledore je rekao da ga taj razgovor ne zanima; obje su reakcije frustrirale Harryja.

Dumbledore je pozvao Harryja da zajedno s njim pođe u špilju za koju je vjerovao da je u njoj skriven horkruks. Prije odlaska u špilju Harry je sreo profesoricu Trelawney koja mu je rekla više o proročanstvu pa je on otkrio da je Snape odgovoran za odavanje dijela proročanstva Voldemortu. Profesorica mu je rekla i za čudna zbivanja u Sobi potrebe što je Harryja dovelo do zaključka da je Draco završio pripreme za svoj plan protiv Dumbledorea. Dumbledore nije bio zabrinut i njihova je misija nastavljena, iako je Dumbledore teško ozlijeđen.

Dumbledore i Harry se vraćaju u školu i otkrivaju da su u nju upali smrtonoše. Harryja, koji je nosio čarobni plašt nevidljivosti, imobilizirao je Dumbledore kad su se suočili s Dracom na vrhu astronomskog tornja. Dok je Dumbledore razgovarao s Dracom o njegovom planu i pokušavao ga odgovoriti od ubojstva na tornju im se pridružilo još smrtonoša. Uskoro je stigao i Snape koji je naredio smrtonošama da stanu u stranu, a zatim je kletvom Avada Kedavra usmrtio Dumbledorea čije je tijelo palo s tornja. Harry se nije mogao micati i bio je prisiljen cijeli događaj odgledati u tišini i užasavanju.

Čarolija bačena na Harryja gubi svoj učinak zato što je Dumbledore, koji je čaroliju bacio, mrtav. Harry zatim trči za Snapeom koji otkriva da je on zapravo Princ miješane krvi. On odbija sve kletve koje na njega baca Harry, ali mu ne pokušava nauditi, a u tome sprječava i druge smrtonoše. Harry uzima medaljon koji se još uvijek nalazio u blizini Dumbledoreova tijela, a kojeg su našli u špilji. Poruka u medaljon otkriva da to nije horkruks; pravi je horkruks već ukrala osoba s inicijalima R.A.B. Ogorčeni Harry shvaća da je Dumbledore umro bez razloga.

Nakon Dumbledoreovog pogreba Harry odlučuje napustiti Hogwarts zaklinjući se da će uništiti četiri preostala Voldemortova horkruksa. Dva su već uništena - jednog (Riddleov dnevnik) uništio je Harry, a drugoj (prsten) Dumbledore - a tajanstveni je R.A.B. možda uništio treći (medaljon). Harry također želi osvetu te sada mrzi Snapea koliko i Voldemorta. Kako bi zaštitio Ginny od Voldemorta on prekida njihovu vezu, ali Ron i Hermiona odlučuju pratiti ga u njegovoj potrazi za horkruksima.

Ponovno potvrda Ronove i Hermionine odanosti dolazi nakon godine tijekom koje su veze između prijatelja bile testirane na različite načine. Ta gesta, zajedno s približavanjem Harryjevog sedamnaestog rođendana (punoljetnost u čarobnjačkom svijetu) i mogućnost da Hogwarts ne nastavi s radom simboliziraju kraj preostale dječje nevinosti kod likova. Sada su gotovo odrasli i spremni zajedno se suočiti s Voldemortom.

Harry Potter i Darovi smrti Datum izlaska: 21. srpnja 2007. (UK/SAD)

U Harryju Potteru i Darovima smrti, Harry provodi u djelo svoju odluku da napusti Hogwarts i krene u potragu za preostalim Voldemortovim horkruksima. Malo prijenjegovog sedamnaestog rođendana, Harry se potajno seli iz doma Dursleyjevih, ali grupu iz zasjede napadnu smrtonoše i Voldemort te je Divljooki Moody ubijen. Harry te Ron i Hermiona, koji su mu se pridružili, pronalaze Slytherinov medaljon; trio zatim luta Velikom Britanijom izbjegavajući zarobljavanje dok traže horkrukse. Iako ne pronalaze horkrukse, uspijevaju doći do Gryffindorovog mača, predmeta kojeg su napravili goblini, koji može uništiti horkrukse.

Harry tijekom potrage saznaje za mračnu prošlost Albusa Dumbledorea, postojanje Darova smrti-triju predmeta koji, po legendi, jednog čine gospodarem smrti. Inteligentnim proučavanjem reakcije Bellatrix Lestrange kad je trio zarobljen, doznaju lokaciju sljedećeg horkruksa. Uspijevaju pobjeći uz pomoć Petera Pettigrewa, koji se odužio Harryju za svoj život[HP3] , iako ga zbog toga ubija vlastita srebrna ruka. Harry, Ron i Hermiona uz pomoć goblina Griphooka provaljuje u banku Gringotts i dolazi do Hufflepuffkinog pehara - horkruksa, iako Harry usput ostaje bez mača kojeg uzima Griphook pa ne može odmah uništiti pehar.

Nakon kratkih "pogleda" u Voldemortov um, Harry zaključuje da je Ravenclawkina dijadema također horkruks koji je skriven u Hogwartsu. Tijekom kaotične bitke koja se vodila u samoj školi i na njezinom posjedu, dijadema je uništena u Sobi potrebe, i to nakon što su Draco Malfoy, Crabbe i Goyle pokušali ubiti Harryja. Ron i Hermiona uništavaju horkruks pehar pomoću baziliskovih očnjaka koje su uzeli iz Odaje tajni. Harry se priprema za uništenje posljednjeg horkruksa - zmije Nagini - i susret s Voldemortom.

Voldemort naređuje Nagini da ubije Snapea, ali Snape na samrti daje Harryju svoja sjećanja koja pokazuju da je Snape bio odan Dumbledoreu i otkrivaju da je Harry sedmi horkruks, za kojeg Voldemort ne zna. Također, Harry saznaje da mora umrijeti kako bi pobijedio Voldemorta. Harry se odlazi suočiti s Voldemortom. Ipak, "smrt" koja očekuje Harryja nije stvarna; u snu ili u zagrobnom životu, Harry sreće Dumbledorea koji mu objašnjava da ga zbog Harryjeve krvi koja teče i Voldemortovim žilama, Gospodar tame ne može ubiti, iako je horkruks koji je bio u njemu uništen Voldemortovom kletvom.

Dok se bitka približava vrhuncu, Neville Longbottom odsijeca Nagini glavu koristeći Gryffindorov mač koji se pojavio u Razredbenom klobuku. Molly Weasley baca kletvu na Bellatrix Lestrange te ova umire. Među mnogim mrtvima su i Remus Lupin, Tonks, Fred Weasley i Colin Creevey. Harry se vraća u život, iako se pretvara da je mrtav, te ga donose pred Hogwarts kao trofej Voldemortove vojske. Dok se borba nastavlja Harry se neprimjetno pokriva plaštom nevidljivosti. Kako je posljednji horkruks uništen, Harry otkriva da je živ i spreman za borbu s Voldemortom. bazgov štapić (Elder Wand) kojeg je Voldemort ukrao iz Dumledoreove grobnice[HP7] svoju je odanost dao Harryju, što Gospodar Tame nije znao, te je odbio baciti kletvu Avada Kedavra na svog gospodara. Kletva se odbila na Voldemorta i, zato što su svi njegovi horkruksi uništeni, ubila ga.

19 godina poslije

Epilog Darova smrti događa se devetnaest godina nakon događaja opisanih u knjizi. Harry i Ginny su u braku i imaju troje djece; Jamesa, najstarijeg, Albusa Severusa i Lily. Okupljajući se na kolodvoru King's Cross, Harry i Ginny, a također i Ron i Hermiona, šalju svoju djecu u Hogwarts. Draco Malfoy i njegova (neimenovana) žena također ispraćaju svoga sina, Scorpiusa. Draco i Harry samo se pozdrave kratkim klimanjem glavom.

Kad mali Albus, koji kreće na prvu godinu, zabrinuto razmišlja o tome kako bi mogao biti svrstan u Slytherine, Harry mu kaže kako je jedan od njegovih imenjaka bio Slytherin i najhrabriji čovjek kojeg je poznavao. Teddy Lupin (sin pokojnih Remusa i Tonks) također je na kolodvoru i primijećeno je da se ljubio s Victoire Weasley, Billovom i Fleurinom kćeri.

Harryja ožiljak nije zabolio još od Voldemortovog poraza i tako završava knjiga.

U intervjuu kojeg je dala nakon izlaska knjige, J. K. Rowling otkrila je dodatne informacije o likovima. Harry radi u Ministarstvu magije kao Auror. Ministar magije Kingsley Shacklebolt imenovao je Harryja šefom Aurora. Harry povremeno predaje na satovima Obrane od mračnih sila u Hogwartsu.

Magija

U knjigama o Harryju Potteru, magija je prikazana kao prirodna sila. Magiji se u knjigama pristupa s potpuno znanstvene strane, iako se ona može koristiti kako bi se nadvladali uobičajeni zakoni prirode. U knjigama, kao i u filmu, postoji velik broj čarobnih stvorenja, kao i obična bića koja pokazuju neka čarobna svojstva (primjerice, sove se koriste za dostavu pošte). Predmeti se mogu poboljšati i unaprijediti, ili mogu biti prožeti čarobnom moći. Ljudi sa sposobnošću korištenja magije zovu se vještice i čarobnjaci dok su njihova suprotnost bezjaci, ljudi bez ikakvog magičnog dara. Kod ljudi, sposobnost korištenja magije ili njen nedostatak određen je rođenjem. Prenosi se s koljena na koljeno, preko "dominantnih elastičnih gena". Magija je mjerilo i standard kod djece čarobnjaka i vještica te rijetka kod djece bezjaka. Postoje iznimke: osobe koje nisu sposobne koristiti magiju, a djeca su čarobnjaka poznatije su kao hrkani, dok su čarobnjaci iz bezjačke obitelji/bezjačkog podrijetla u krugovima "čistokrvnih" čarobnjaka poznati kao mutnjaci. Čarobnjaci bezjačkog podrijetla mnogo su češći od hrkana (koji su iznimno rijetki), ali ovo može biti i prikaz neskladne i nejednake populacije bezjaka i čarobnjaka.

Korištenje magije

Kako bi osoba izvukla korisnost iz korištenja magije, potrebna je velika količina obučavanja i usavršavanja. "Divlja/neukroćena" magija, obično kod male i neuvježbane djece, očitovat će se podsvjesno u trenucima straha, bijesa i tjeskobe. Primjerice, Harry Potter jednom je prilikom učinio da mu kosa naraste nakon lošeg šišanja i, iz bijesa, napuhao je svoju tetku Marge. I dok je ovakvu reakciju gotovo uvijek nemoguće kontrolirati, Tom Marvolo Riddle još je kao dječak, prije otkrića da se zapravo služi magijom, mogao micati stvari bez da ih dodiruje, natjerati životinje da čine ono što on želi bez njihova obučavanja, učiniti da loše stvari zadese ljude koji su mu dodijavali – i to očito nenamjerno. Gotovo svako korištenje magije zahtijeva uporabu potpornih sprava i alata; obično je to čarobni štapić. O korištenju magije bez čarobnog štapića, Rowlingova kaže: „Čarobnjaci mogu koristiti magiju bez da se prethodno usredotoče i ne mogu ju kontrolirati (primjerice, kada Haryy poveća tetku Marge), ali za korištenje stvarno dobrih čarolija, potreban je čarobni štapić” Doduše, neki oblici magije ne trebaju ga: Profesor Quirrell je, primjerice, bio sposoban izvesti Crnu magiju bez korištenja čarobnoga štapića, a aparacija ne zahtijeva upotrebu štapića. Postoje neki pokazatelji koji ukazuju na to da čarobnjakove moći postaju snažnije kada koriste vlastiti čarobni štapić, izričito štapić koji ih je "odabrao", iako, kada je čarobnjak u škripcu, svaki dobro posluži. U samim knjigama, tehnički detalji o magiji obavijeni su velom tajne. Predavanja o čarobnim stvorenjima, napicima i proricanju detaljnije su opisana, dok ostala predavanja o magiji nisu prikazana sa nekom osnovnom strukturom. U knjizi Čudesne zvijeri i gdje ih naći rečeno je da se biće imenom ždronjalica hrani magičnom supstancom čarobnih tvari, kao i elektricitetom, što možda imputira na to da je magija elektromagnetska sila. U knjizi Harry Potter i Plameni pehar, Hermiona Granger govori Harryju i Ronu da elektricitet ne djeluje u blizini Hogwartsa jer je previše magije u zraku, što podupire prethodno napisanu ideju.

Hogwarts-škola vještičarenja i čarobnjaštva

ravnatelj: prof. Albus Dumbledore (do kraja 6.knjige)

Škola vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts nalazi se u Škotskoj. U njoj se školuju mladi čarobnjaci iz Velike Britanije i Irske. U školu dolaze sa 11 godina i sedam godina uče različite vještine kroz školske predmete. Nakon pete godine polažu se Č.A.S.-ovi, a nakon sedme godine O.Č.I. Ništa ne prethodi početku školovanja u Hogwartsu pa tako roditelji čarobnjaci školuju svoju djecu kod kuće, a bezjačka djeca prije Hogwartsa pohađaju bezjačke škole pa mogu doživjeti svojevrstan šok pri dolasku u novu, magičnu okolinu. U školu se primaju djeca koja u sebi imaju magije. U školu su upisani od dana rođenja, a pisma u kojima stoji da su primljeni u školu dobivaju nakon 11 godina. Bezjaci uz pismo vjerojatno dobivaju i objašnjenje cjelokupne situacije. U školi također postoji i ceremonija svrstavanja učenika u odgovarajuće domove koju na početku svake školske godine vodi Razredbeni klobuk pjevajući uvijek drugačiju pjesmu. Oni koji završe Hogwarts i žele se zaposliti npr. u Ministarstvu magije moraju proći dodatna testiranja i usavršavanja, a ocjene ostvarene na ispitima također pomažu u dobivanju posla. Moto Hogwartsa jest "Draco dormiens nunquam titillandus", što u prijevodu s latinskog znači "Ne škakljaj zmaja dok spava".

Društvo

Društvo čarobnjačkog svijeta temelji se na dvjema stvarima. Prva je i najočitija naravno da se članovi tog društva koriste magijom. To je urođena sposobnost kojom se mogu izvoditi inače nemoguće stvari. Magija se tijekom školovanja, učenjem, pretvara u vještinu. Utkana je u cijeli čarobnjački svijet - u predmete, čarobne štapiće i razna magična stvorenja, uključujući fenikse i zmajeve. Čarolije mogu imati različite efekte, od pronalaženja zametnutog predmeta i paljenja svjetla do liječenja i ubijanja. Iako se na površini magija čini moralno neutralnom, dobra ili loša namjera čarolije nalazi se u njezinoj srži. Na primjer, kletvu za mučenje, Cruciatus, ne može na pravi način izvesti osoba koja ne uživa u nanošenju boli drugima. Drugo, smatra se nemogućim da bezjački svijet može biti u mirnom suživotu sa čarobnjačkim svijetom. Tako je uloženo puno truda da bezjaci nastave živjeti u neznanju i nikad ne saznaju za magiju. Zabranjeno je bacati čarolije na bezjačke predmete, maloljetni učenici smiju izvoditi čarolije samo u školi, a bilo koje namjerno kršenje tih pravila kažnjava se. Te zakone provodi Ministarstvo magije, a posebni odjel ministarstva, Oblivijatori, brinu se da bezjaci nemaju nikakvih inkriminirajućih sjećanja. Iznimka od tajnosti bezjačka je rodbina čarobnjaka i najviši politički vođe, kao na primjer Premijer Ujedinjenog Kraljevstva (1.poglavlje Princa miješane krvi).

Čarobne zvijeri

Magična stvorenja čine šarolik i važan dio čarobnjačkog svijeta u seriji romana o Harryju Potteru spisateljice J. K. Rowling. Kroz prvih šest knjiga, Harry i njegovi prijatelji u svojim su avanturama, ali i tijekom predmeta Skrbi za magična stvorenja susreli mnoga od tih bića. Rowling je također napisala djelo Čudesne zvijeri i gdje ih naći, koje je pripisala imaginarnom magizoologu Newtu Scamanderu, vodič kroz magične zvijeri koje su spomenute tijekom serije. Mnoga od tih legendarnih stvorenja izvučena su iz kultura raznih naroda, uključujući grčku i egipatsku mitologiju te britanski i skandinavski folklor.