THE 1975Predstavljanje

The 1975 su engleski pop-rock bend iz Manchestera, koji se sastoji od glavnog pjevača i ritam gitarista Matthewa "Matty" Healyja, vodećeg gitarista Adama Hanna, basista Rossa MacDonalda i bubnjara Georgea Daniela. Njihov izbor imena inspiriran je Jack Kerouacovom knjigom o pjesništvu.


Članovi benda The 1975

Članovi benda


Podrijetlo benda dolazi još iz Visoke škole Wilmslow u Cheshireu i zajedničkom svirkom tinejdžera u 2002. Koncert, organiziranom od strane savjetničkog radnika, doveo je do ugovora benda s izdavačkom kućom Polydor Records.

Jack Kerouac

Jack Kerouac

Glazbeni stil

The 1975. klasificiran je kao pop-rock bend. Scott Kerr iz AllMusic-a je rekao je da je bend spojio "mračne i mladenačke teme seksa, ljubavi i straha s eteričnom alt-rock glazbom". Healy kao glazbene utjecaje navodi My Bloody Valentine i Michaela Jacksona; on tvrdi da je njegov najveći utjecaj djelo redatelja Johna Hughesa.


Za njihov drugi album, "I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It", Healy je naveo D'Angela, Robertu Flack, Boards of Canada i Sigur Rós kao inspiraciju, govoreći da su "post-moderni pop bend koji stvara reference na milijun stvari. Ponekad ni sam ne znam što smo."

Njihova crno-bijela melankolična vizualna estetika kontrsatira s glavnim značajkama onoga što bend naziva "klasičnim pop senzibilitetom". Kritičari u Pitchforku povoljno su ih uspoređivali s Big Pink. Sex EP je Paste opisao kao "jednako eterični i sintetički pop", s "proganjajučim" i "glatkim" vokalima.
Njihov nježan stil pohvaljen je zbog nedostatka "pozorišne produkcijske pozornosti". Healy je također izjavio da je njihov utjecaj "jako ukorijenjen" u crnoameričkoj glazbi.


Primjer glazbe:
Kritična i javna reakcija na glazbu benda je mješovita; prema Larryju Fitzmauriceu iz časopisa Vice, oni su bili "Najomraženiji i najvoljeniji bend na svijetu" i opisao kao "podcijenjeni i pretjerano voljeni, iako je igla češće okrenuta prema prijašnjem smjeru". Robert Christgau rekao je kako misli da "oni su sr*nje" i da ih ne treba nazivati ​​"rock bendom" jer oni "ne rockaju". Prema Fitzmauriceovu mišljenju, debitantski album benda bio je uglavnom izravan rock album snimljen "s mekim fokusom i osobito britanskim senzibilitetom", dok I Like It When You Sleep je bio samo rock glazba u najslabijem smislu te riječi. Sve u svemu, rekao je da je njihova glazba pop "u području alternative".

Stil benda je još opisan kao elektropop, funk rock, indie pop, indie rock, pop, pop rock i rock."I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It" je opisan kao indie rock i pop.

Članovi benda

Matthew "Matty Healy"

Glavni vokalist i ritam gitarist benda. Upoznao je članove benda Rossa MacDonalda, Adama Hanna i Georgea Daniela u srednjoj školi. Počeli su zajedno svirati 2002. godine, počevši od punk-rock i pop cover prije nego što su počeli pisati vlastitu glazbu.
Sin je glumca Tim Healyja i glumice Denise Welch.


Ima brata po imenu Louis. Bio je u dugogodišnjem odnosu s modelom Gemma Janes dok se nisu rastali 2014. godine. Kasnije je počeo izlaziti s modelom Gabrielle Brooks.

Matty Healy

Matty Healy


Adam Hann

Vodeći gitarist indie-rock benda The 1975, čiji je debitirani album nadvisio UK Albums Chart. Upoznao je članove benda Rossa MacDonalda, Matthewa Healyja i Georgea Daniela u srednjoj školi. Počeli su zajedno svirati 2002. godine, počevši od punk-rock i pop cover prije nego što su počeli pisati vlastitu glazbu. Kao član The 1975, radio je s producentom Mikeom Crosseyem na debitantskom albumu benda.

Rođen je u Manchesteru u Engleskoj.

Jack Kerouac

Adam Hann


Ross MacDonald

Basist engleske indie rock grupe The 1975 koja je izdala četiri EP-a prije nego što je konačno objavila debi album u cijeloj dužini u rujnu 2013. godine.Svirao je na debitantskom albumu 1975. na vrhu ljestvice.

Rođen je u Wilmslowu, Cheshire, Engleska.

Ross MacDonald

Ross MacDonald


George Daniel

Bubnjar indie rock benda The 1975, čiji je debitantski album bio na vrhu UK Album Chart u rujnu 2013. godine. Nastupao je s bendom na festivalima kao što su Lollapalooza i Coachella

Rođen je u Belgiji.

Ross MacDonald

George Daniel

Diskografija


Studijski albumi:

The 1975 Album Cover

"The 1975" je istoimeni debitantski studijski album engleskog rock benda The 1975. Objavljen je 2. rujna 2013. kroz Dirty Hit i Polydor. Snimljen je s suradnikom Arctic Monkeysa, Mikeom Crosseyem. Između jeseni 2012. i proljeća 2013., tijekom kojeg je album snimljen, bend je izdao četiri EP-a. Nastupali su kako bi izgradili publiku prije objavljivanja albuma, uključujući brojne nastupe s drugim umjetnicima. Album je dobio pozitivne kritike kritičara, a na dosegao je vrhna UK Album Chart-u 8. rujna. U ožujku 2016. prodano je 410.981 primjeraka u Velikoj Britaniji i 390.000 primjeraka u SAD-u.

Album je uglavnom označen kao rock zbog benda, ali širok raspon žanrova na albumu doveo je do toga da ga opisuju kao electropop, emo, funk rock, indie pop, indie rock, pop, pop punk, pop rock i rock. Frontman Matty Healy opisao je stil kao "prilično eksperimentalan, od glitchy R&B do bigpota 80-ih do duše srednjih 90-ih, ali očito je to učinjeno na naš način."

I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It Album Cover

"I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It" drugi je studijski album engleskog benda 1975., objavljen 26. veljače 2016. kroz Dirty Hit i Polydor. Godine 2014. frontmen Matt Healy objavio je seriju zagonetnih tweetova koji sadrže tekstove s albuma, otkrivajući naslov sljedeće godine.

Nakon što su njihovi društveni računi bili izbrisani i ponovno stvoreni s novim vizualnim identitetom, bend je službeno potvrdio album u rujnu 2015., mjesec dana prije nego što je "Love Me" objavljen kao glavni singl. Tijekom pet mjeseci, "UGH!", "Somebody Else" i "The Sound" objavljeni su kao singlovi, a "A Change of Heart" izdan je četiri dana prije objavljivanja. "She's American" i "Loving Someone" kasnije su objavljeni u studenom 2016. i veljači 2017. kao posljednji singlovi.

Nakon objavljivanja, album je dobio pozitivne kritike kritičara, a mnogi su ga smatrali jednim od najboljih u 2016. godini. Bio je to i komercijalni uspjeh, na vrhu ljestvica u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a njegovo pakiranje dobilo je nominaciju za najbolje pakiranje i posebno ograničeno(limited edition) pakiranje na dodjeli nagrada Grammy za 2017. godinu.

The 1975 Album Cover

""A Brief Inquiry into Online Relationships" (ABIIOR) treći je studijski album engleskog indie rock benda The 1975, objavljen 30. studenog 2018. godine od strane Dirty Hit i Polydor Records. Producirali su je članovi benda George Daniel i Matthew Healy,i prvi je album benda koji nije produciran s redovnim suradnikom Mikeom Crosseyem.

Nakon objavljivanja prethodnog albuma benda, "I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It", Healy je objavio album s radnim naslovom "Music for Cars", dijeleći ime s trećom produženom predstavom benda. Nakon gotovo godinu dana tišine, Healy je objavio da je album dio treće kampanje benda, te da je ABIIOR bio prvi od dva albuma unutar ciklusa. Drugi će biti objavljen u svibnju 2019. godine.

Bend je izdao pet singlova s ​​albuma: "Give Yourself a Try", "Love It If We Made It", "TOOTIMETOOTIMETOOTIME", "Sincerity Is Scary" i "It's Not Living (If It's Not With You)". Nakon objavljivanja, album je dobio pohvale kritičara, koji su podržali njegovu eksperimentalnu prirodu i lirski značaj; neki kritičari su ga usporedili s Radioheadovim albumom "OK Computer".

Album je dostigao broj jedan u Velikoj Britaniji i četvrti u SAD-u, postajući njihov drugi album u prvih pet u obje zemlje. Album je osvojio nagradu za britanski album godine na dodjeli Britanskih nagrada 2019. godine.

"Notes on a Conditional Form" je nadolazeći četvrti studijski album engleskog indie rock benda The 1975, koji je treba izaći 2019. godine putem Dirty Hit-a i Polydor Recordsa. Album prati njihov treći album "Brief Inquiry Into Online Relationships" (2018.) i drugi je od dva albuma iz trećeg ciklusa izdanja "Music for Cars".