1979

Zork je jedna od prvih interaktivnih kompjuterskih igri fikcije, s korijenima iz igre Colossal Cave Adventure. Prva verzija Zorka napisana je između 1977. i 1979. koristeći programski jezik MDL na računalima DEC PDP-10. Autori - Tim Anderson, Marc Blank, Bruce Daniels i Dave Lebling - bili su članovi grupe MIT Dynamic Modelling Group

Kada je Zork izdan komercijalno, podijeljen je u tri igre: Zork: Veliko podzemno carstvo - prvi dio (kasnije poznat kao Zork I), Zork II: Čarobnjak iz Frobozza i Zork III: Majstor tamnica.

Zork se istaknuo u svom žanru kao posebno bogata igra, u smislu kvalitete pripovijedanja i sofisticiranosti svojih tekstualnih komandi, koje nisu bile ograničene na jednostavne glagol-imenske naredbe ("hit troll"), već je prepoznao neke prijedloge i veznike ("hit the troll with the Elvish sword").

Zork je smješten u "ruševinama drevnog carstva koje leži daleko pod zemljom". Igrač je bezimeni avanturist "koji se upušta u ovu opasnu zemlju u potrazi za bogatstvom i avanturom". Cilj je vratiti se iz istraživanja "Great Underground Empire" (Velikog podzemnog carstva, skraćeno GUE) živ i sa svim blagom potrebnim za završetak svake avanture, u konačnici naslijedivši titulu Dungeon Mastera. Tamnice su opskrbljene brojnim novim stvorenjima, objektima i mjestima, među njima su bijesne, ali svjetlosne napade, zorkmidi (valuta GUE-a) i Flood Control Dam # 3 - na koje se upućuje naknadnim tekstualnim avanturama Infocoma.

FrobozzCo International je izmišljeni monopolistički konglomerat iz igre. FrobozzCo proizvodi su pobacani kroz sve Zork igre, često do humorističkog efekta.

Nekoliko blaga i mjesta u Zorku sugeriraju da je postojala velika plemićka obitelj zvana Flatheads, koja je vladala nad GUE. Priručnik za trilogiju Zork govori čitatelju da je iz ove obitelji bilo dvanaest vladara koji se pozivaju na knjigu "Život dvanaest ravnih glava". Neki Flatheads su nazvani po povijesnim ličnostima. Na primjer, u Zork II, jedno blago je portret "J. Pierpont Flathead".

U svakoj igri postoji nekoliko izvora svjetla koje igrač može pokupiti i upotrijebiti, među njima mjedene svjetiljke s baterijskim napajanjem i par svijeća, koje imaju ograničen vijek trajanja, kao i baklju koja nikada ne istječe. Igrač mora nositi barem jedan izvor svjetla u svako doba kada istražuje mračna područja igara, inače, ako on ili ona nastavi navigaciju kroz mrak, igrač će biti uhvaćen i proždiran mesožderkom, koja završava avanturu u porazu. Iznimka od ovog pravila događa se kada igrač mora upotrijebiti kanticu za prskanje kako bi se kretao kroz tamna područja koja zahtijevaju prazan inventar kako bi prešao.

 • | Single-player
 • | Text adventure

1980

PAC-MAN je arkadna igra koju je osmislio Toru Iwatani iz Namco, a prvi put je objavljen u Japanu kao Puck Man u svibnju 1980. godine.Licenciran za distribuciju u SAD-u Midway Games, objavljen je u listopadu 1980. godine kada su vrhunske arkadne igre bile star space shooters, kao što su Galaxian i Asteroids. Pac-Man je uspostavio konvencijonalne oblike žanra labirinta i smatra se jednim od klasika u povijesti video igara i ikona je popularne kulture iz 1980-ih.

Pac-man je jedna od najboljih video igara svih vremena, koja je do 1990-ih generirala više od 2,5 milijarde dolara. Prilagođeno za inflaciju, sve verzije Pac-Man-a procjenjuju se da su zaradile više od 12 milijardi dolara ukupnog prihoda.

Deseci sličnih stilova labirinta pojavili su se tijekom sljedećih nekoliko godina, a neki su postali uspješni. Simfonijski lik se pojavio u više od 30 službeno licenciranih spin-offova, a da ne spominjemo bootleg verzije. Prema Davie-Brown indeksu, Pac-Man karakter ima najveću prepoznatljivost u branši bilo kojeg karaktera video igara među američkim potrošačima, s 94% priznanja. Pac-Man franšiza je jedna od najdugovječnijih videoigara iz zlatnog doba arkadnih igara.

Igrač navodi Pac-Mana kroz labirint koji sadrži točkice, poznate kao Pac-Dots, i četiri rzanobojna duha: Blinky, Pinky, Inky i Clyde. Cilj igre je skupiti što više bodova prikupljanjem točaka i jedenjem duhova. Kada se pojedu sve točke u levelu, ta faza je završena i igrač će prijeći na sljedeći. Između pojedinih faza, igra se jedna od tri intermitacijske animacije. Četiri duhova lutaju labirintom i jure Pac-Mana. Ako bilo koji od duhova pojede Pac-Mana, gubi se život. Kada su svi životi izgubljeni, igra je gotova.

U blizini ugla labirinta nalaze se četiri bljeskajuća Power Pelleta koja pružaju Pac-Manu privremenu sposobnost jedenja duhove i zarađivanja bonus bodove. Neprijatelji postaju plavi, kreću se obrnutim smjerom i obično se kreću sporije. Kada se pojede neprijatelj, njegove oči ostaju i vraćaju se u središnju kutiju gdje se duh obnavlja u svojoj normalnoj boji. Plavi neprijatelji bljesnu bijelom bojom kako bi signalizirali da će ponovno postati opasni, a duljina vremena za koje neprijatelji ostaju ranjivi varira od jedne faze do druge, općenito postaje kraća kako igra napreduje.

Tu su i plodovi, smješteni neposredno ispod središnje kutije, koji se pojavljuju dvaput po razini; jedenje daje 100–5000 bodova.

 • | Single-player
 • | Maze

1984

Tetris je igra koja odgovara mozaiku koji je originalno dizajniran i programiran od strane sovjetskog ruskog dizajnera igara Alekseja Pajitnova. Prva verzija za igranje završena je 6. lipnja 1984., dok je radio za Računalni centar Dorodnitsyn pri Akademiji znanosti Sovjetskog Saveza u Moskvi. Ime je dobio po numeričkom prefiksu tetra- (svi dijelovi igre sadrže četiri segmenta) i tenis, Pajitnov omiljeni sport.

Tetris je bio prvi zabavni softver koji je izvezen iz Sovjetskog Saveza u Sjedinjene Države, gdje ga je objavio Spectrum HoloByte za Commodore 64 i IBM PC. Igra je popularna upotreba tetrominoa, četiri elementa poliomina, koji su se koristili u popularnim zagonetkama još od 1907. godine.

Igra, ili jedna od mnogih varijanti, dostupna je za gotovo svaku konzolu za videoigre i operacijski sustav računala, kao i za uređaje kao što su kalkulatori za grafičku karticu, mobilne telefone, prijenosne multimedijske uređaje, PDA uređaje, mrežne glazbene playere i kao Uskršnje jaje na ne-medijskim proizvodima kao što su osciloskopi.

Dok su verzije Tetrisa prodane za niz kompjuterskih platformi iz 1980-ih, kao i za arkade, bila je to uspješna ručna verzija za Game Boy, pokrenuta 1989. godine, koja je ovu igru ​​uspostavila kao jednu od najpopularnijih videoigara ikada. 100. izdanje Electronic Gaming Mjesečno je Tetris na prvom mjestu kao "Najveća igra svih vremena". Godine 2007. na drugom je mjestu na IGN-ovom "100 najvećih video igara svih vremena" (do 2019. preselio se na 7. mjesto). U siječnju 2010. objavljeno je da su igre u franšizi prodane u više od 170 milijuna primjeraka - otprilike 70 milijuna fizičkih kopija i preko 100 milijuna kopija za mobitele - što ga čini najprodavanijom plaćenom igrom svih vremena.

Tetriminos su igraći komadi u obliku tetromina, geometrijskih oblika sastavljeni od četiri kvadratna bloka svaki. Slučajni niz Tetriminosa pada na igrače polje (pravokutna okomita osovina, nazvana "bunar" ili "matrica"). Cilj igre je manipulirati tim Tetriminosom, pomicanjem svake od njih bočno i / ili rotirajućim za četvrtinu okreta, tako da tvore čvrstu horizontalnu liniju bez praznina. Kada se takva linija formira, ona nestaje i svi blokovi iznad njega padaju kako bi ispunili prostor.

Kada se izbriše određeni broj redaka, igra ulazi na novu razinu. Kako igra napreduje, svaka razina uzrokuje da Tetriminos padne brže, a igra završava kada stog Tetriminosa dosegne vrh igrališta i nema novih Tetriminosa koji mogu ući. Neke igre završavaju i nakon konačnog broja razina ili linija.

Svi Tetriminos mogu ispuniti i obrisati jedinke i dvojke. T, J i L su u stanju očistiti trojke. Samo I Tetrimino ima sposobnost istodobno očistiti četiri linije, a to se naziva "tetris".

 • | Single-player, multiplayer
 • | Puzzle

1984

Elite je video igra o trgovanju u svemiru koju su napisali i razvili David Braben i Ian Bell, a izvorno ju je objavio Acornsoft za računala BBC Micro i Acorn Electron u rujnu 1984. Eliteov otvoreni model igre i revolucionarna 3D grafika doveli su do toga da se prebaci praktički u svaki suvremeni kućni računalni sustav, i da je zaradio mjesto klasičnog i žanrovskog stvaratelja u povijesti igara. Naziv igre proizlazi iz jednog od ciljeva igrača da podignu svoj borbeni rejting na uzvišenu visinu "Elite".

Elite je bila jedna od prvih kućnih računalnih igara koja je koristila 3D grafiku u obliku okvira s skrivenim uklanjanjem linije. Dodala je grafiku i aspekte igranja žanra koji je uspostavio igra Star Trader 1974. Još jedna novost bila je i uključivanje The Dark Wheel-a, novele Roberta Holdstocka, koja je igračima omogućila uvid u moralne i pravne zakonitosti kojima bi mogli težiti.

Elite se pokazala iznimno utjecajnom, služeći kao model za druge igre, uključujući Wing Commander: Privateer, Grand Theft Auto, EVE Online, Freelancer, X seriju i No Man's Sky.

Twitch gameplay je vrsta scenarija videoigre koji testira vrijeme odziva igrača. Akcijske igre kao što su strijelci, sportske i borbene igre često sadrže elemente trzanja.

Igrač u početku kontrolira znak "Zapovjednik Jameson", iako se ime može mijenjati svaki put kad se igra spremi. Igrač kreće na stanici Lave sa 100 kredita i lako naoružanim trgovačkim brodom, Cobra Mark III. Većina brodova s ​​kojima se igrač susreće imaju sličan naziv po zmijama ili drugim gmazovima. Krediti se mogu akumulirati na više načina. To uključuje piratstvo, trgovinu, vojne misije, lov na glave i rudarstvo asteroida. Novac koji generiraju ta poduzeća omogućuje igraču da nadogradi svoj brod poboljšanjima poput boljeg oružja, povećanog kapaciteta tereta, automatiziranog sustava za pristajanje, dodatne energetske banke i još mnogo toga.

U svemiru igre, zvijezde imaju pojedinačne planete, od kojih svaka ima svemirsku stanicu u svojoj orbiti. Zvijezde su uvijek razdvojene međuzvjezdanim udaljenostima koje su djelotvorno neprenosive, koristeći brodske pod-svjetlosne motore. Putovanje između zvijezda postiže se skokovima hipersvemira i ograničeno je na one unutar dometa ograničenog kapaciteta goriva (maksimalno 7 svjetlosnih godina) brodskog hiperpogona. Podvlak spremnika goriva je očito beskonačan.

Dok pravi hipersvemirski skok između zvjezdanih sustava, antagonistička trka kukaca može presresti igrača na pola puta, prisiljavajući igračev brod da ostane u "prostoru vještice" i bori se sa svojim manjim brodovima za invaziju. Kako prekidani skok koristi gorivo cijelog putovanja, igrač možda nema dovoljno goriva za naknadno skakanje na obližnji planet, hvatanje u zamku u prostoru vještice i korištenje kapsule za bijeg ako je u vlasništvu, ili prekid igre i ponovno punjenje.

Postoji mala praktična razlika između različitih galaksija. Međutim, u nekim verzijama potrebno je putovati barem u drugu galaksiju radi pristupa misijama igre. Nagrade su se razlikovale ovisno o misiji - od gotovine, dragulja do ezoteričnog hardvera kao što je uređaj za skrivanje.

 • | Single player
 • | Space trading and combat simulator

1985

Super Mario je serijam igara fantazijske platforme koju je stvorio Nintendo s maskotom Mario. Alternativno se naziva Super Mario Bros ili jednostavno Mario, to je središnji serijal veće Mario franšize. Najmanje jedna Super Mario igra je izdana za sve glavne Nintendo video igre konzole.

Super Mario je dio veće Mario franšize. To uključuje i druge žanrove videoigara, kao i medije poput filma, televizije, tiskanih medija i robe. Više od 310 milijuna primjeraka igara Super Mario prodano je diljem svijeta, od rujna 2015., što ga čini najprodavanijom serijom videoigara u povijesti.

Prvi naslov u serijalu, Super Mario Bros, izdan za Nintendo Entertainment System (NES) 1985. godine, uspostavio je igraće koncepte i elemente koji prevladavaju u gotovo svakoj Super Mario igri. To uključuje mnoštvo power-ups i stavke koje daju Mario posebne čarobne moći kao što su bacanje vatrene kugle i mijenjanje veličine u divovske i minijaturne veličine.

Super Mario igre slijede Mariove avanture, tipično u izmišljenom Kraljevstvu gljiva s Mariom kao igračevim likom. Često mu se pridružuju i njegov brat, Luigi, a povremeno i drugi članovi glumačke ekipe Mario. Kao u videoigrama platforme, igrač radi i skače preko platformi i na vrhu neprijatelja u tematskim razinama. Igre imaju jednostavne parcele, tipično s Mariom koji spašava otetu princezu Breskvu od primarnog antagonista, Bowsera.

Cilj igre je napredovanje kroz razine pobjeđivanjem neprijatelja, prikupljanjem predmeta i rješavanjem zagonetki bez umiranja. Upotreba napajanja je sastavni dio serije.

U 2D igrama, lik igrača (obično Mario) skače na platforme i neprijatelje dok izbjegava njihove napade i kreće se desno od zaslona za pomicanje. Razine 2D Super Mario igre imaju ciljeve s jednim izlazom, koje se moraju postići unutar vremenskog ograničenja i dovesti do sljedeće razine. Super Mario Bros. 3 predstavio je overworld, mapu nelinearnih razina koja se razgranava prema izboru igrača. Super Mario World uveo razine s više izlaza.

3D instalacije u seriji imale su dva podžanra: igre temeljene na istraživanju otvorenog svijeta i više linearnih 3D igara s unaprijed određenim putom. Razine u igrama otvorenog svijeta, 64, Sunshine i Odyssey, omogućuju igraču da slobodno istražuje više okruženja u pokretu od 360 stupnjeva. Kako igra napreduje, više okruženja postaje dostupno.

 • | Single-player, multiplayer
 • | Platform

1989

SimCity je otvorena serija gradskih videoigara koja je dizajnirao Will Wright. Prva igra u seriji, SimCity, objavila je Maxis 1989. godine. Uspjeh SimCityja potaknuo je stvaranje nekoliko nastavaka i mnogih drugih spin-off "Sim" naslova, uključujući i The Sims 2000, koji je i postao najprodavaniji kompjuter igra i franšiza.

U igrama SimCity, igrač gradi grad iz polja nerazvijenog zemljišta. Igrač kontrolira gdje treba smjestiti razvojne zone, infrastrukturu kao što su ceste i elektrane, znamenitosti i javne usluge kao što su škole, parkovi, bolnice i vatrogasne postaje. Igrač također određuje poreznu stopu, proračun i socijalnu politiku. Grad je naseljen "Simcima", simuliranim osobama koje žive u gradu koji je stvorio igrač. Tri vrste razvojnih zona su glavna područja u kojima naseljavaju Simice: stambene zone za kuće i stambene zgrade; komercijalne zone za trgovine i urede; industrijska zona za tvornice, skladišta, laboratorije i farme.

Iako u igri SimCity nema uvjeta pobjede, balansiranje gore spomenutih faktora osigurava ograničenja koja čine igranje mogućim. Da bi se maksimizirala populacija ili profitabilnost, da se ponovno stvore stvarne lokacije u igri, postigne estetski dizajn ili da se pokrene što više prirodnih katastrofa među mnogobrojnim je mogućim ciljevima koje možete odrediti za sebe dok igrate igru ​​SimCity.

SimCity je pretežno igra za jednog igrača (iznimke su "Network Edition" SimCity 2000 i Unix port izvorne SimCity). SimCity 4 također pruža oblik igranja za više igrača s mogućnošću dijeljenja regionalnih karata i gradova s ​​drugim igračima, omogućujući igračima suradnju, ali ne i interakciju u realnom vremenu.

Igrač (koji djeluje kao gradonačelnik) dobiva praznu kartu za početak i mora proširiti grad s predviđenim proračunom. Kako grad sazrijeva, igrač može doći do državnih i drugih posebnih zgrada (kao što je gradonačelnička kuća ili sudnica), ovisno o tome koliko je grad velik. Igrač mora opskrbljivati ​​građanima usluge koje uključuju zdravlje, obrazovanje, sigurnost, parkove i dokolicu. One dolaze u obliku različitih zgrada, gdje svaka zgrada pokriva kružni "raspon" usluge. Neadekvatno financiranje tih usluga može dovesti do štrajkova.

Gradovi također moraju osigurati osnovne komunalne usluge, i to električnu energiju, vodu i (u SimCity 3000 i SimCity 4) gospodarenje otpadom.

Primarni izvor prihoda je oporezivanje, koje se može mijenjati za jedan posto u svim verzijama do SimCity 3000, a za desetinu postotka u SimCity 4. Legaliziranje kockanja i postavljanje određenih "posebnih" zgrada (kao što su vojne baze ili savezne države) zatvorima) također može generirati prihode. Igrač također može sklopiti poslove sa susjednim gradovima kako bi prodao ili kupio usluge, pod uvjetom da je uspostavljena veza sa susjedom za tu uslugu (ova značajka je uvedena u SimCity 3000).

 • | Single-player, multiplayer
 • | City-building game

1989

Prince of Persia je fantazijski filmski platformer iz 1989. koji je izvorno razvio i objavio Brøderbund, a dizajnirao ga je Jordan Mechner za Apple II. U igri, igrači kontroliraju neimenovanog protagonista koji mora krenuti nizom tamnica kako bi porazio Velikog vezira Jaffara i spasio zatvorenu princezu.

Mechner je koristio animacijsku tehniku ​​zvanu rotoskopiranje, kojom je koristio snimke kako bi animirao duhove i pokrete likova. Da bi stvorio platformske poteze protagonista, Mechner je pratio video snimku svog mlađeg brata kako trči i skače u bijeloj odjeći.

Da bi stvorio igru ​​s mačevima, Mechner je rotoskopirao konačnu scenu dvoboja između Errola Flynna i Basila Rathbonea u filmu Avanture Robin Hooda 1938. godine.

Također neobičan je bio način borbe: protagonist i neprijatelji su se borili s mačevima, a ne s projektilima, kao što je bio slučaj u većini suvremenih igara. Mechner je rekao da je, kada je počeo programirati, prvih deset minuta filma Raiders of the Lost Ark bio jedan od glavnih nadahnuća za akrobatske odgovore lika u opasnom okruženju.

Igra je postavljena u drevnoj Perziji. Dok sultan vodi rat u stranoj zemlji, njegov vezir Jaffar, čarobnjak, preuzima vlast. Njegova jedina prepreka prijestolju je sultanova kćer (iako igra nikada ne spominje posebno). Jaffar je zaključa u tornju i naredi joj da postane njegova žena, ili će umrijeti u roku od 60 minuta. Neimenovani protagonist igre, kojeg princeza voli, biva zatvoren u tamnice palače. Kako bi je oslobodio, on mora pobjeći iz tamnica, doći do tornja palače i poraziti Jaffara prije nego istekne vrijeme. No, osim stražara, raznih zamki i tamnica, protagonistu dodatno otežava njegov vlastiti dvojnik, ukazanje samog sebe, koje se ukazuje iz čarobnog zrcala.

Glavni cilj igrača je voditi neimenovanog protagonista iz tamnica u toranj prije nego što vrijeme istekne. To se ne može učiniti bez zaobilaženja zamki i borbe protiv neprijateljskih mačevalaca. Igra se sastoji od dvanaest razina. Međutim, sesija igre može se spremiti i nastaviti u kasnijem trenutku tek nakon 2. razine.

Igrač ima indikator zdravlja koji se sastoji od niza malih crvenih trokuta. Igrač počinje s tri. Svaki put kada je protagonist oštećen (odrezan mačem, pao s dva kata visine ili pogođen padajućom stijenom), igrač gubi jedan od tih pokazatelja. Ako se igračevo zdravlje svede na nulu, protagonist umire. Nakon toga, igra se ponovno pokreće od početka faze u kojoj je protagonist umro, ali tajmer se neće vratiti na tu točku, zapravo predstavlja vremensku kaznu. Nema brojača života; ali ako vrijeme istekne, princeza će nestati i igra će biti gotova.

 • | Single-player
 • | Cinematic platformer

1990

Monkey Island je serija pustolovnih igara. Prve četiri igre u seriji su proizvele i objavile LucasArts, nekad poznate kao Lucasfilm Games. Peti nastavak franšize razvila je Telltale Games u suradnji s tvrtkom LucasArts. Igre prate nesreće nesretnog Guybrusha Threepwooda dok se bori da postane najzloglasniji gusar na Karibima, pobijedi planove zlog nemrtvog gusara LeChuck i osvoji srce guvernante Elaine Marley. Radnja svake igre obično uključuje tajanstveni otok majmuna i njegove neprobojne tajne.

Prva igra u seriji nastala je kao zajednički rad Ron Gilberta, Tima Schafera i Davea Grossmana. Gilbert je radio na prve dvije igre prije nego što je napustio LucasArts. Grossman i Schafer, koji su također radili na prve dvije igre, uživali bi u uspjehu na drugim igrama prije nego što bi oboje napustili LucasArts. Prava na Monkey Island ostala su kod LucasArtsa, a treća i četvrta igra su nastale bez izravnog sudjelovanja izvornog osoblja za pisanje. Dave Grossman bio je vođa projekta pete igre u seriji, a Ron Gilbert je bio uključen u prvi dizajn igre.

Serija Monkey Island je poznata po svojim humorima i "igračima prijateljskim" kvalitetama. Igrač ne može trajno staviti igru ​​u stanje u kojem se ne može pobijediti ili uzrokovati da Guybrush umre bez velikog napora. Ovaj pristup "prijateljski prilagođen igračima" bio je neobičan u vrijeme prvog izdanja igre 1990. godine; Ugledni suparnici u pustolovnoj igri uključivali su Sierra On-Line i Infocom, koji su bili poznati po igrama s iznenadnim i čestim smrtnim posljedicama ili "zaključavanjem".

Serija također ima tendenciju razbiti četvrti zid, jer nekoliko likova prepounaje da su dio video igri.

Svaka od igara odvija se na izmišljenim otocima na Karibima oko Zlatnog doba piratstva negdje između 17. i 18. stoljeća. Otoci obiluju gusarima obučenim u odjeću koja izgleda kao da dolazi iz filmova i stripova, a ne iz povijesti, a postoje i mnogi namjernih anakronizmi i reference na modernu popularnu kulturu.

Glavna postavka igara Monkey Island je "Tri-Island Area", izmišljeno otočje na Karibima. Od prve igre u seriji The Secret of Monkey Island, tri igre su posjetile istoimeni otok Monkey Islanda, dok su svi predstavili svoj vlastiti niz otoka za istraživanje.

Glavni otoci područja Tri-Island su otok Mêlée, otok plijen i otok Plunder kojim upravlja Elaine Marley umjesto svog davno izgubljenog djeda, Horatio Torquemada Marley. Elaine se kreće s otoka na otok kad joj odgovara, premda smatra svoju kuću upravitelja na otoku Mêlée, glavnom otoku tog područja, kao dom.

Igre imaju širok raspon likova, od kojih se mnogi ponovno pojavljuju tijekom serije. Svaki unos u seriji vrti se oko tri glavna lika: junaka Guybrusha Threepwooda; njegov ljubavni interes Elaine Marley; i zlikovca, duh pirata LeChuck. Nekoliko drugih likova kao što su Voodoo Lady, Stan prodavač, Murray Demonic Talking Skull i Herman Toothrot također se pojavljuju u seriji.

 • | Single-player
 • | Graphic adventure

1991

Another World, poznat kao Out of this world u Sjevernoj Americi i kao Outer World u Japanu, je filmska platformska akcijska avantura iz 1991. godine, s kontrolnom shemom u kojoj igrač koristi tipkovnicu, joystick ili gamepad kako bi protagonista trčati, skakati, napadati i izvoditi druge, specifične za situaciju akcije, kao što je ljuljanje kaveza naprijed-natrag, koje je dizajnirao Éric Chahi i objavio Delphine Software.

Chahi je razvio vlastiti motor za igru, dovršivši sve umjetničke igre i animacije u vektorskom obliku kako bi se smanjila upotreba memorije, uz određenu upotrebu rotoskopiranja kako bi se planiralo kretanje lika. I pripovjedno i igrivost, on je htio da se igra ispriča s malo ili nimalo elemenata jezika ili korisničkog sučelja.

Drugi svijet je inovativan u korištenju kinematografskih efekata u stvarnom vremenu i kockarima, što je zaslužilo pohvalu među kritičarima i komercijalnim uspjehom. Također je utjecao na brojne druge videoigre i dizajnere, potičući naslove kao što su Ico, Metal Gear Solid, Silent Hill, pa čak i Delphineov kasniji Flashback.

Igra priča priču o Lesteru, mladom znanstveniku koji se, kao rezultat eksperimenta koji je otišao u krivu, našao u opasnom vanzemaljskom svijetu u kojem je prisiljen boriti se za svoj opstanak.

Glavni lik u igri je Lester Knight Chaykin, mladi genijalni fizičar. U uvodnom filmu, Lester dolazi u svoj visokotehnološki podzemni laboratorij u svom Ferrariju 288 GTO tijekom oluje radi na svom eksperimentu koristeći akcelerator čestica, pokušavajući rekonstruirati što se dogodilo kada je svemir rođen. Neposredno prije nego što čestice stignu na svoje odredište, munja udari u laboratorij i ometa akcelerator, uzrokujući nepredviđenu fuziju čestica i eksploziju, otvarajući rupu u vremenu i prostoru i teleportirajući Lestera u jalovu, vanzemaljsku planetu.

Kasnije u igri, igrač dobiva laserski pištolj od palog neprijatelja. Pištolj ima tri mogućnosti: standardni vatreni način, sposobnost stvaranja sila koje blokiraju neprijateljsku vatru i snažan napunjeni metak koji može probiti sila i neke zidove. Neprijatelji također imaju iste sposobnosti, zahtijevajući od igrača da iskoristi tri načina pištolja i okolinu da ih prevlada.

Nakon što je izbjegao brojne opasne životinje, Lestera je uhvatila rasa humanoidnih stranaca i odvela u podzemni logor. Lester pobjegne zajedno s vanzemaljskim zarobljenikom poznatim kao "Buddy", a njih dvojica moraju izbjegavati hvatanje dok putuju kroz niz opasnih okruženja, boreći se protiv vanzemaljskih vojnika i divljih stvorenja dok rješavaju brojne zagonetke kako bi preživjeli.

Lester i njegov izvanzemaljski saveznik ne mogu podnijeti nikakvu štetu, a igra se završava odmah ako bilo koji od njih bude pogođen projektilom ili dođe u kontakt sa životinjo te opasnosti iz okoliša. Međutim, igra koristi brojne kontrolne točke koje omogućuju igraču da se neprekidno ponovno pokreće na zadnjoj točki.

Duo prolazi kroz zatvorski kompleks, špiljski sustav i strukturu tornja. U vrhuncu igre, Lester je teško ranjen od strane jednog vanzemaljca, ali uz pomoć svog prijatelja vanzemaljca, uspijeva ubiti napadača i pobjeći. Nakon što je stigao do vrha tornja, Lester se sruši, ali mu se odmah pridruži Buddy, koji odabire Lestera gore i dva pobjegnu na stvorenju nalik zmaju, koji leti prema horizontu.

 • | Cinematic platformer, action-adventure
 • | Single-player

1993

Doom je (FPS) video igrica iz 1993. po ID softveru za MS-DOS. Smatra se jednim od najznačajnijih i najutjecajnijih naslova u povijesti videoigara, jer je upoznao svijet s tom vrstom igre, zajedno s Wolfenstein 3D-om iz 1992. godine, sada sveprisutnima FPS tipom igre, a često ga se navodi kao jednom od najvećih video igara svih vremena Originalna igra je podijeljena u tri epizode, devet razina i distribuirana je putem sharewarea i narudžbe putem pošte.

Uz cijelu jednu trećinu igre (devet razina) koja se distribuira kao shareware, Doom je u roku od dvije godine od izdavanja igrao oko 15-20 milijuna ljudi, popularizirajući i poslovni model online distribucije i način igranja FPS-a, i prouzročili subkulturu igranja. Osim popularizacije FPS žanra, vladao je 3D grafikom, umreženom igranju za više igrača i podršci za prilagođene dodatke i modifikacije putem zapakiranih datoteka u arhivi podataka poznatoj kao "WADs".

Dok su razine prikazane u 3D perspektivi, neprijatelji i objekti su umjesto toga 2D sprites predstavljeni iz nekoliko postavljenih kutova gledanja, tehnika koja se ponekad naziva 2.5D grafika.

Kada je izvorni kôd igre objavljen 1997., prouzrokovalo je još više adaptacija, budući da su ljubitelji dalje prenosili kôd na bezbroj uređaja, čak i na strojeve koji nisu bili dizajnirani za igranje igara. Serija je počela gubiti mainstream izgled jer je tehnologija Doomovog motora bila nadmašena sredinom 1990-ih, iako su fanovi nastavili s izradom WAD-ova, speedrunsa i modifikacija izvornika.

Godine 2019. neimenovani svemirski brod je kažnjen na Mars nakon što je napao nadređenog časnika, koji je naredio svojoj jedinici da puca na civile. Svemirski marinci djeluju kao sigurnost za objekte radioaktivnog otpada tvrtke Union Aerospace Corporation, koje vojska koristi za izvođenje tajnih eksperimenata s teleportacijskim vratima između dva mjeseca Marsa, Fobosa i Deimosa. Godine 2022. Deimos potpuno nestaje i "nešto zlo" ​​rasipa iz teleporterskih prolaza, ubija ili posjeduje svo osoblje. Marijanska morska jedinica upućena je da istraži, s igračevim znakom koji je ostavljen kako bi čuvao perimetar samo s pištoljem dok je ostatak skupine nastavio unutar baze i ubijen.

Igrač kontrolira neimenovani svemirski brod - kasnije nazvan Doomguy - kroz niz razina postavljenih u vojnim bazama na Marsu i paklu. Da bi završio razinu, igrač mora proći kroz područje da bi došao do označene izlazne sobe. Razine su grupirane u imenovane epizode, s konačnom razinom koja se fokusira na borbu šefa s posebno teškim neprijateljem.

Dok prelazi razine, igrač se mora boriti protiv raznih neprijatelja, uključujući demone i opsjednutih nemrtvim ljudima, dok upravlja zalihama streljiva, zdravlja i oklopa. Neprijatelji se često pojavljuju u velikim skupinama, a igra ima pet razina težine koje povećavaju količinu i štetu koju čine neprijatelji, a neprijatelji se vrate iz smrti i kreću se brže nego normalno na najtežoj situaciji. Čudovišta imaju vrlo jednostavno ponašanje, koje se sastoji od pomicanja prema protivniku ili napadanja bacanjem vatrenih kugli, griženja i grebanja.

Razine također uključuju power-ups kao što su stavke koje daju zdravlje ili oklop bodova, povećati igrač lik maksimalne streljiva ili zdravlje, ispunite automap, dati djelomičnu nevidljivost, ili dopustiti igrač preživjeti u toksični otpad. Postoje i stavke koje primjenjuju vremenski ograničene učinke, kao što su nepovredivost ili stanje beznađa.

Kao "last man standing", igrači lik bori se kroz napad demonskih neprijatelja kako bi ih zadržao od napada Zemlje. U filmu "Knee-Deep in the Dead" bori se kroz visoke tehnološke baze, elektrane, računalne centre i geološke anomalije na Fobosu. Završava se likom igrača koji ulazi u teleporter koji vodi do Deimosa, samo da bi ga preplavila čudovišta.
U "The Shores of Hel" bori se kroz instalacije na Deimosu, slično onima na Fobosu, ali iskrivljene i iskrivljene od invazije demona i isprepletene sa zvijerskom arhitekturom. Nakon što je pobijedio titanski Cyberdemon, marinac otkriva kako nestali mjesec lebdi iznad Pakla. "Inferno" počinje nakon što se marinac penje s Deimosa na površinu. Morski brod se bori kroz pakao i pobjeđuje Spider Masterminda koji je planirao invaziju. Skriveni prolaz natrag na Zemlju otvara se za heroja, koji se "proven too tough for Hell to contain".

 • | Single-player, multiplayer
 • | First-person shooter

1998

StarCraft je vojna znanstvena fantastika u stvarnom vremenu, strateška video igra razvijena i objavljena od strane Blizzard Entertainmenta i objavljena za Microsoft Windows računala 31. ožujka 1998. Igra je stvorila franšizu i postala prva igra serije StarCraft. Rad na igri počeo je ubrzo nakon što je Warcraft II izdan 1995. godine. StarCraft, u svojoj prvoj inkarnaciji, debitirao je na E3 1996, gdje je bio nepovoljan u usporedbi s Warcraftom II. Kao rezultat toga, projekt je u potpunosti izmijenjen prije nego što je predstavljen javnosti početkom 1997., kada je dobio daleko pozitivniji odgovor. Multiplayer igre posebno je popularan u Južnoj Koreji, od 2006. godine, gdje igrači i ekipe sudjeluju u profesionalnim natjecanjima, zarađuju sponzorstva i natječu se u televizijskim turnirima.

Utemeljena na izmišljenoj vremenskoj liniji tijekom 25. stoljeća Zemlje, igra se vrti oko tri inteligentne vrste koje se bore za dominaciju u udaljenom dijelu galaksije Mliječnog puta poznatog kao Sektor Koprulu: Terrani, ljudi prognani sa Zemlje, sada vješti u prilagođavanju situacija; Zerg, rasa insektoidnih vanzemaljaca u potrazi za genetskim savršenstvom, opsjednuta asimilacijom drugih rasa; i Protosi, humanoidne vrste s naprednom tehnologijom i psioničkim sposobnostima koje pokušavaju sačuvati svoju civilizaciju i strogu filozofiju u pogledu njihovog načina života od Zerga.

Mnogi novinari industrije pohvalili su StarCraft kao jednu od najvažnijih i jednu od najvećih video igara svih vremena. Također je rečeno da je podigla razinu u razvoj strateških igara u stvarnom vremenu. S više od 11 milijuna prodanih primjeraka širom svijeta, od veljače 2009, StarCraft je jedna od najprodavanijih igara za osobno računalo. Igra je pohvaljena za kvatlitetnu uporabu jedinstvenih fakcija u real-time igrama strategije, i za to što je imala uvjerljivu priču.

StarCraft ima umjetnu inteligenciju koja je u teškoćama, iako igrač ne može promijeniti razinu težine u kampanjama za jednog igrača. Svaka kampanja započinje neprijateljskim frakcijama koje izvode jednostavne AI načine rada, skalirajući tijek kampanje na najteže AI načine. Kampanja za jednog igrača sastoji se od trideset misija, podijeljenih u deset za svaku utrku.

Korištenje triju različitih utrka u StarCraftu od strane Blizzard Entertainmenta uvelike je zaslužno za revolucioniranje žanra strategije u stvarnom vremenu. Sve jedinice su jedinstvene za pojedine utrke i dok se grube usporedbe mogu izvesti između određenih vrsta jedinica u tehnološkom stablu, svaka jedinica radi drugačije i zahtijeva drugačiju taktiku kako bi igrač uspio.

Prema priči prikazanoj u priručniku igre, prenaseljenost Zemlje u ranom 24. stoljeću uzrokovala je da međunarodno upravno tijelo, poznato kao Liga Ujedinjenih snaga (koju je kasnije naslijedila United Earth Directorate), izgoni određene članove ljudske rase, kao što su kriminalci, kibernetički pojačani i genetski mutanti koji koloniziraju daleke dijelove galaksije. Pokušaj kolonizacije obližnjeg Sunčevog sustava pogriješio je, što je rezultiralo dolaskom čovječanstva u sektor Koprulu. U udaljenom Koprulu sektoru galaksije, prognanici formiraju nekoliko vlada, ali brzo se sukobljavaju.

Neposredno prije početka igre, u prosincu 2499., vanzemaljska rasa koja posjeduje naprednu tehnologiju i psioničku moć, Protos, prvi stupa u kontakt s čovječanstvom uništavajući svijet konfederacije bez ikakvog prethodnog upozorenja. Ubrzo nakon toga, Terrani su otkrili da je druga vanzemaljska rasa, insektoidni Zerg, potajno zarazila površinu nekoliko Terranskih kolonija i da Protossi uništavaju planete kako bi spriječili širenje Zerga.

U prvom činu, igrač djeluje kao konfederacijski sudac izvanrednog kolonijskog svijeta Mar Sare, kojem prijeti i Zerg i Protoss, i prisiljen je kroz događaje pridružiti se pobunjenim Sinovima Korhala pod njegovim vođom Arcturus Mengsk. Mengskovu kampanju prate Jim Raynor, moralno svjesni policijski službenik iz Mar Sara, i Sarah Kerrigan, psihički ubojica i Mengskov zamjenik.

U drugoj epizodi igre igrač vidi cerebrata, zapovjednika u Zerg Swarmu. Igračom vlada Zerg Overmind - manifestacija kolektivne svijesti Roja i primarnog antagonista igre - i dobiva savjet od drugih cerebrata višeg ranga i statusa dok ostvaruje ciljeve Roja.

U završnom dijelu StarCrafta, igrač je novoimenovani Izvršitelj u vojsci Protossa koji se javlja Aldarisu, predstavniku vlade Protossa. Aldaris je u sukobu s Tassadar-om - bivšim stanovnikom igrača - preko njegove veze s Zeratulom, članom heretičke skupine poznate kao tamni templari.

Svaka se rasa oslanja na dva resursa kako bi održala svoju ekonomiju igara i izgradila svoje snage: minerale i vespene plin. Minerali su potrebni za sve jedinice i strukture, a dobiveni su korištenjem radne jedinice za žetvu resursa izravno iz mineralnih čvorova rasutih oko bojišta. Igrači zahtijevaju vespene plin za izgradnju naprednih jedinica i zgrada, te ga stječu izgradnjom zgrade za ekstrakciju plina na vrhu gejzira i korištenjem radnih jedinica za vađenje plina iz njega.

Iako je svaka rasa jedinstvena u svom sastavu, nijedna rasa nema urođenu prednost nad drugom. Svaka vrsta je izbalansirana tako da, iako imaju različite snage, moći i sposobnosti, njihova ukupna snaga je ista.

 • | Single-player, multiplayer
 • | Real-time strategy