Web dizajner izrađuje web-stranice i web-aplikacije. Pritom se koristi tehnologijama kao što su HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL i sl. Osim o funkcionalnosti, web dizajner mora voditi računa i o osmišljavanju izgleda web-stranica, stoga treba steći znanja iz područja dizajna i programiranja.
Mora dobro poznavati mogućnosti alata koje koristi pri radu, kao i mogućnosti računala, mobilnih uređaja i interneta. Nužan je razvijen osjećaj za vizualno komuniciranje i estetiku, dok je istovremeno neophodno poznavanje internetskih tehnologija jer one određuju granice dizajnerske slobode. Za potrebe izrade stranica web dizajner izrađuje i oblikuje tekst, sliku, video i animacije. Alternativni nazivi zanimanja: front-end developer, tehničar za razvoj web-sučelja.
Web dizajner provodi radni dan pred računalom radeći u zatvorenom prostoru pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti, pretežno sjedeći.
Dobro razvijena psihomotorika, dobar vid na blizinu, raspoznavanje boja i njihovih nijansi te različitih oblika, sposobnost brzog uočavanja, dobra ručna spretnost i spretnost prstiju, dobra misaona koncentracija, sposobnost apstraktnog razmišljanja i rješavanja problema, odgovarajuća kulturna razina, kreativnost, strpljivost, upornost, sklonost likovnom izražavanju i dizajnu.
Nužno je stalno učenje i usavršavanje budući da je rad web dizajnera vezan uz primjenu i razvoj novih tehnologija. Moguće je zapošljavanje u medijskim kućama, digitalnim i web-agencijama, a vrlo često i osnivanje samostalne djelatnosti.
Nastavak školovanja najčešće je na stručnom ili sveučilišnom studiju iz područja informatike ili dizajna.