Prirodoslovna i grafička škola Rijeka već dugi niz godina proglašava Učenika generacije, no ove godine prvi puta u povijesti Škole ima dvije učenice koje su zadovoljile kriterije za dobivanje nagrade Učenika generacije.Nastavničko vijeće donijelo je odluku da navedeni naslov za školsku godinu 2020./2021. zasluženo ponesu dvije učenice prirodoslovne gimnazije – Matea Butorac i Ivana Radetić.Zbog istih ili sličnih iznimnih rezultata u učenju, vladanju i postignućima na županijskim i državnim natjecanjima i smotrama te iznimnih profesionalnih rezultata, kao državne reprezentativke u sinkroniziranom plivanju,nagradu su zasluženo dobile učenice koje su kroz sve četiri godine obrazovanja bile uzorne gimnazijalke i postigle izniman uspjeh u školskim i brojnim izvanškolskim aktivnostima. Obje imaju statuskategoriziranih sportašica u sinkroniziranom plivanju i aktivne su članice Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris. Obje su sudjelovale i ostvarile zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima u plivanju (u Italiji, Srbiji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Švicarskoj i Rusiji) te na europskim i svjetskim prvenstvima i svjetskim kupovima.

Osim odličnog školskog uspjeha obje učenice sudjelovale su i osvajale zapažena mjesta na županijskim i državnim natjecanjima iz Kemije, Fizike, Biologije te na smotrama projekata Građanskog odgoja i obrazovanja –  dinamiku ostvarivanja svih njihovih rezultata uistinu je teško bilo pratiti. I dok Ivana kao jedna od pet hrvatskih srednjoškolaca osvaja studijsko putovanje u Bruxelles u sklopu natječaja „Kidalica lažnih vijesti“, istovremeno Matea osvaja treće mjesto na natječaju za najbolji zastupnički govor za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Matea i Ivana su osim zapaženih rezultata u sportu i Školi, pronalazile vrijeme za društveno korisni angažman u zajednici kroz volontiranje te su na taj način svojim osobnim primjerom pokazale mogućnosti učenja i važnost stjecanja iskustva zalaganjem u zajednici.

Osim iznimnog uspjeha u Školi i u sportu, Mateu i Ivanu veže prijateljstvo od prvog razreda gimnazije.„Ništa na ovom svijetu ne možemo postići sasvim sami. Bilo da se radi o školskom ili sportskom uspjehu ili pak o banalnijim stvarima, iza našeg sjaja uvijek stoji profesor, trener, roditelj ili prijatelj. Tako je bilo i kod dobivanja nagrade za učenicu generacije. Obje smo ju zajedno i pošteno zaslužile velikim radom, trudom i svakodnevnim odricanjem pri kojem nam je naše prijateljstvo samo moglo pomoći. Tako iza svake naše petice iz izvješća iz Kemije stoji naš zajednički rad u laboratoriju, iz Matematike zadatci koje smo si međusobno rješavale i objašnjavale, a iza medalja s državnih i međunarodnih prvenstava zajednički nastup u bazenu.  Ustrajne, tvrdoglave i kako bi naša razrednica rekla, pomalo lude, gurale smo jedna drugu od početka, pomagale si, gradile naše prijateljstvo i tako si olakšavale svakodnevnicu. Kako bi Ivana rekla: “Njena izvrsnost i perfekcionizam poticale su mene da budem još bolja”. Matea ističe: “Ivanina smirenost i promišljenost pomagale su mi kada mi je bilo teže nego njoj. Ukratko, nedostatke jedne upotpunile smo prednostima druge. Zbog svega ovoga i još tisuću drugih stvari koje ne stanu u ovaj kratki opis, beskrajno puta hvala na našem prijateljstvu koji je razlog ove zajedničke nagrade“.

Razrednica Sanja Bakić, prof., kao i kolege i kolegice iz 4. PG razreda, za Mateu i Ivanu imaju samo riječi hvale, što su i pokazali pismom preporuke upućenom Povjerenstvu za izbor Učenika generacije u kojem  ističu njihovu kolegijalnost i iznimnost u svakom pogledu djelovanja – od privatne do profesionalne angažiranosti.

Mora se naglasiti da je nagrada Učenik generacije iznimna pohvala učeniku za postignuti uspjeh, a Školi čast i potvrda da odgaja i obrazuje uzorne mlade ljude. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka ponosna je na činjenicu da su ove godine dvije učenice ponijele navedeni naslov. Veliko nam je zadovoljstvo čestitati im!