Učenici 1.PG razreda naše škole, u pratnji razrednice Sanje Bakić, posjetili su 21. rujna 2021. godine izložbu „Taxicab geometrija“ postavljenu na panelima ispred Kampusa na Trsatu. Autori izložbe su izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci, donedavna studentica Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci Dina Mlacović i student Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Marko Mrvoš.
Izložbi je prethodila radionica koju je vodila izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković. Na toj radionici učenici su crtali pravce, kružnice, dužine, simetrale dužina… uspoređujući njihove prikaze s onima u njima dobro poznatoj euklidskoj geometriji. Taxicab geometrija na trenutak nas je odvela na putovanje ulicama Manhattana i otvorila neke nove poglede na dosad poznate nam objekte. Pred našim očima kružnice su postajale kvadrati, uvjerili smo se da kroz dvije različite točke ravnine možemo povući više od jednog pravca i još mnogo novih stvari za koje smo mislili da su nemoguće.
Učenici su pokazali veliki interes za radionicu i izložbu, te odlično surađivali s predavačima. Veselimo se budućoj suradnji i posjetima Odjelu za matematiku.