Intervju vodile: Nina Kuhar (3.GT) i Larisa Magdić (1.M)
Ime i prezime:Stribor Del Vecchio
Razred: 4.PG

1.Što zahtjeva pozicija predsjednika Vijeća učenika škole? 

Smatram da zahtjeva izvršavanje svih funkcija koje predsjednik Vijeća treba izvršavati, recimo nekakav plan za rad Vijeća učenika u budućnosti. Ipak, najvažniji element je volja za prisustvovanje na sastancima Razrednog i Nastavničkog vijeća. S obzirom da imam tu funkciju, mogu dobiti uvid o tome kako škola djeluje „odvojeno od učenika“.

2. Što je po tvom mišljenju najlakši i najteži dio uloge predsjednika Vijeća učenika?

Nisam dugo predsjednik tako da nisam nešto puno toga iskusio, ali smatram da će mi u bližoj budućnosti najteži dio biti pisanje zapisnika nakon svakog sastanka. Najlakši dio mi je pomaganje u organizaciji aktivnosti vijeća učenika.

3. Što misliš što možeš učiniti kao predsjednik Vijeća učenika?

Prijedloge za promjene za koje Vijeće učenika izglasa da bi se trebale provesti u školi a tiču se učenika, ja mogu iznijeti ravnatelju škole i Nastavničkom vijeću.

4. Koje osobine po tvome mišljenju mora imati predsjednik Vijeća učenika?

Ha-ha, mislim da ću to odgovoriti isto kao na prvo pitanje. Naravno, treba imati volju za obavljanje te pozicije, odnosno volju za rad.

5. Koji je tvoj program rada za ovu školsku godinu? Koje su tvoje želje i ideje prioritetne za rad Vijeća učenika naše škole?

Moj program rada je jednak programu rada Vijeća učenika, jedino što bih posebno izdvojio jest novo natjecanje „Državni turnir mladih prirodoslovaca“. Sudjelujemo u velikom broju natjecanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje no mislim da možemo sudjelovati i na još više natjecanja.

6. Koje promjene smatraš da bi Vijeće učenika trebalo napraviti u školi? 

Nekako mi je najvažnije da se mi stariji posvetimo mlađim učenicima. Ovdje isključivo mislim na prve i druge razrede. Trebali bismo im pokazati i uvoditi ih u rad i program koje naša škola ima. Sve to smo planirali pokrenuti preko vršnjačke grupe podrške.

7. Imaš li osim predsjedništva i neke druge obaveze ili hobije?

Trenutno mi je autoškola broj jedan. Treninzi su također uvijek dobro došli, ali što se hobija tiče volim kemijati. U doslovnom smislu.

8. Koji je plan rada, odnosno što Vijeće učenika planira u narednom tromjesečnom periodu?

Prvo što nam slijedi je osnivanje vršnjačke grupe podrške te upoznavanje sa školskim metodama prevencije ovisnosti i promocije zdravog života. U 11. mjesecu nam slijedi Svjetski dan tolerancije, a 18.11. obilježavamo dan pada Vukovara, 1.12. obilježavamo Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. 5.12. obilježavamo Svjetski dan volontera. Ukrašavanje škole za Božić i humanitarne akcije za Sv. Nikolu su također uključene.

9. Koja su tvoja očekivanja kao uloge predsjednika? 

Moja očekivanja su da zapravo postignem neki utjecaj u školi i njezinim promjenama, te ono također bitno, da me se tretira kao ravnopravnog sugovornika. S obzirom da je škola država u malome na neki način želim dobiti uvid u političku strukturu što me to kasnije može pripremiti za neki veću ulogu na faksu.

10. I za kraj, ove godine si maturant, koja bi bila tvoja poruka učenicima škole?

Nikad nemojte učiti i obrazovati se za bilo koga osim za sebe. Učite ono što vas zanima, i nemojte se dokazivat’ nikome osim sebi samima.