Datum 14. ožujak poznat je i kao Međunarodni dan broja Pi, iako se od mjeseca studenog 2019. godine taj dan obilježava i kao Međunarodni dan matematike (International Day of Mathematics – IDM). Upravo u sklopu te manifestacije na Fakultetu za matematiku Sveučilišta u Rijeci održana je radionica pod nazivom „Matematičke igre“. U radionici su sudjelovali učenici 2. PG razreda naše škole, u pratnji razrednice Sanje Bakić.
Na radionici su se učenici upoznali s igrama kao što su Spot it, Hex, Set, Pentomino… Podsjetili su se i na neke davno zaboravljene igre kao što su tetris i trilja i saznali koja je njihova poveznica s matematikom te kako su neke od igara poslužile kao teme istraživačkih radova. Tako smo saznali i da je matematičar John Nash, koji je bio glavna inspiracija za film Genijalni um, popularizirao jednu od navedenih igara. Riječ je o igri Hex, strateškoj igri za dva igrača u kojoj je cilj spojiti suprotne strane ploče u obliku romba.
Zahvaljujemo izv. prof. dr. sc. Vedrani Mikulić Crnković i izv. prof. dr. sc. Bojanu Crnkoviću koji su nam omogućili da naučimo nešto novo, isprobamo sve igre i odlično se zabavimo.