Dana 3. svibnja 2022. godine na Sveučilišnom kampusu na Trsatu održana je manifestacija Otvoreni dan. Učenici 1.PG razreda naše škole, u pratnji razrednice Sanje Bakić, posjetili su Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci na kojem je u sklopu spomenute manifestacije održana radionica „Matematička potraga za blagom“. Radionicu je vodila dr. sc. Ivona Traunkar uz pomoć studentica.
Na radionici su se učenici upoznali sa šifriranjem i pritom se odlično zabavili. Podijeljeni u četiri ekipe istraživali su nekoliko tragova. Najteže je bilo započeti i otkriti prvi trag koji je skrivao poruku koju je trebalo dešifrirati koristeći Cezarovu šifru. Nakon toga uslijedili su novi tragovi u kojima su se učenici upoznali sa šifriranjem javnim ključem, te enigmom. Cilj radionice bio je riješiti sve tragove i doći do konačnog rješenja koji je pokrenuo robota koji je dotad mirno stajao u kutu i čekao da učenici otkriju kako ga „oživjeti“.
Zahvaljujemo izv. prof. dr. sc. Vedrani Mikulić Crnković koja se uvijek potrudi pripremiti nešto zanimljivo za nas i nestrpljivo čekamo ponovni poziv kojem se uvijek rado odazovemo.