U sklopu promotivnih aktivnosti za Petu zimsku školu kemije, u srijedu i četvrtak 23. i 24. studenoga prijepodne u našoj su školi održane dvije popularne radionice iz kemije za srednjoškolce pod nazivom „Analizom pogodi koja je sol u vodi“. Radionice iz ciklusa “Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja” vodio je njezin autor doc. dr. sc. Tomislav Portada s Institita Ruđer Bošković, a u tome su mu pomogli naš prof. kemije Jasmin Poljak, student kemije na zagrebačkom PMF-u Emanuel Pištan i naši učenici Matteo Zausnig i Toni Baturina koji su prethodnih godina već više puta sudjelovali na takvim i sličnim radionicama iz kemije. U radionicama je sudjelovalo osamnaest učenika, trinaest učenika naše škole i petoro učenika Gimnazije Andrije Mohorovičića iz sva četiri razreda.

Zadatak radionice bio je da na temelju pokusa i opažanja učenici izvedu zaključke o sastavu sedam zadanih nepoznatih vodenih otopina, pri čemu im je rečeno da se u svakoj od sedam plastičnih bočica nalazi otopina jedne od devet zadanih tvari. Radionica je bila prilika učenicima da nauče nešto više od sadržaja koji se uči u okviru redovne nastave kemije.

Postavljeni zadatak prvi je točno riješio Mauro Mohorovičić, maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića, koji je za svoj uspjeh nagrađen knjigom kemičara i publicista Nenada Raosa “Mala škola pisanja”.

O tome koliko se radionica učenicima svidjela najbolje govori podatak da su neki od učenika koji su sudjelovali na prvoj radionici poželjeli doći i iduće prijepodne na drugu, što im je i omogućeno. Na kraju radionica, učenici su izrazili svoje zadovoljstvom ovakvim načinom rada te poželjeli da se ovakve ili slične radionice češće održavaju na što su voditelji pristali.

Radionicu i Petu Zimsku školu kemije podržao je sponzor INA-Industrija nafte, d.d.