Leo Končarević i Fran Polić, učenici 4.E razreda te Frane Dragoslavić i 
Fran Peruško, učenici 3.PG razreda uz mentorstvo nastavnice Željke Travaš, sudjelovali su 8. svibnja 2023. na 10. simuliranoj sjednici Sabora za učenike srednjih škola, projektu što ga Hrvatski sabor provodi u suradnji s obrazovnim institucijama u cilju razvoja političke kulture i unapređenja razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske.
Tema sjednice je bila  „Zakon o zaštiti okoliša“ i „Deklaracija o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj“  pa su se učenici iskazali svojim govorima, a Klub zastupnika Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka podnio je tri amandmana na Prijedlog zakona o zaštiti okoliša, koji su većinom glasova usvojeni te su postali sastavnim dijelom teksta Konačnog prijedloga zakona o zaštiti okoliša.
Tijek simulirane sjednice i nastup naših učenika možete pogledati putem poveznice na snimku sjednice:

Mentorica: Željka Travaš, dipl. pol. i prof. savjetnica

Evo kako su projekt doživjeli učenici, naši „saborski zastupnici“:

Projekt mi se jako sviđa i drago mi je što je organiziran. Približava nam kako naša država funkcionira, točnije, kako bi trebala funkcionirati. Prikazuje mladima kako to nije teška znanost, nego opće znanje u koje bi svi trebali biti upućeni, ali s obzirom na prosjek današnjeg društva mnogi ne znaju ni tko im vodi državu i kako. Meni je sveukupno iskustvo vrlo dragocjeno jer to nije nešto što se može svaki dan vidjeti uživo, a kamoli sudjelovati u tako nečemu.
Fran Polić, 4.E

Sama ideja da učenici imaju priliku prisustvovati i politički djelovati u Saboru je odlična. Organizacija simulirane sjednice je bila u potpunosti identična i profesionalna kao i prave sjednice Sabora. Najviše me se dojmilo to što sam imao priliku steći nova poznanstva te javno iznijeti svoja mišljenja.
Smatram da bi svatko trebao iskoristiti priliku sudjelovati u Simuliranoj sjednici Sabora.
Leo Končarević, 4.E

Rad je bio iznimno naporan jer smo morali temeljito proučiti i Zakon i Ustav, ali smatram da nam se to isplatilo. Otići u Sabor je bilo zbilja zanimljivo i nezaboravno, vidjeti prostorije gdje se odlučuje o zakonima Republike Hrvatske te naposljetku i sam sudjelovati u tome.
Znam da se mnogima politika čini dosadna, ali vjerujem da bi se i takvim osobama ovo iskustvo svidjelo i bilo od izuzetne važnosti u njihovoj edukaciji. Preporučujem svima koji mogu i koji su voljni da se prijave na ovaj projekt ako dobiju priliku.
Fran Peruško, 3. PG